Gå til indholdNissen der ville være berømt


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

47 sider: ill. i farver

Udgivet

2019

genre/form

roman,

humorOriginaludgave

1985


Beskrivelse


Nissen bor i en vaskekælder langt ude på landet. En dag beslutter han sig for at tage til den store by for at blive berømt. Det går ikke helt som han drømte om


Anmeldelser (8)


22. okt. 2001

Bortset fra omslaget, der nu fremtræder nytegnet og i julens farver med den rødklædte nisse på grøn baggrund, er der kun det glittede hvide papir til forskel fra 1. udg. fra 1985 af denne dejlige historie om nissen, der bliver træt af at leve i ubemærkethed i en vaskekælder og derfor tager ind til den store by for at blive feteret og komme i fjernsynet. I fjernsynet kommer han da også men uden den store luksus og fra det bur i Zoo, hvor de smarte forretningsmænd har sat ham på udstilling, og hvorfra han tager alle dyrene med sig ud i friheden, da han får fat på nøglerne. Det er en tidløs og klassisk Fupz-historie gennemillustreret med de velkendte enkle og udtryksfulde tuschtegninger og med det sædvanlige lune, det blomstrende sprog og den barnlige (i allerbedste forstand) logik. En julehistorie af en lidt anden og meget forfriskende slags. Til oplæsning fra ca. 4 år og selvlæsning fra ca. 10.

Lektørudtalelse

Af

Elin Søborg

21. aug. 2019

En herlig, anderledes julefortælling med den dejligt politisk ukorrekte nisse, der så gerne vil være berømt og sove i silkelagner. Til oplæsning fra ca. 7 år.

Nissen bor i en vaskekælder langt ude på landet. Det er der egentlig ikke noget galt med, men han længes nu efter at opleve den store by, at blive en berømt nisse og sove i silkelagner, ligesom han har set på tv. Nissen drager afsted, men ender i et bur i zoologisk have. Det var ikke sådan han drømte om at blive berømt. Det lykkes ham dog at stikke af sammen med alle de andre dyr fra zoo, og sammen fejrer de en herlig jul.

Et herligt anderledes juleeventyr, der stadig holder, selvom det efterhånden har nogle år på bagen. At længes efter noget andet, end det man har, er et eviggyldigt emne og krydret med Kim Fupz Aakesons skæve humor og indbydende fortællestil, er her lagt op til en hyggestund med højtlæsning.

Nissen der ville være berømt


En julehistorie - og så alligevel ikke


udkom første gang i 1985. Denne udgave har fået ny illustrator, hvilket giver bogen et løft og et mere moderne udtryk. Kan man godt lide de lidt skæve julefortællinger, er Aakesons En julehistorie - og så alligevel ikke oplagt at kaste sig overNissen der ville være berømt udkom første gang i 1985. Denne udgave har fået ny illustrator, hvilket giver bogen et løft og et mere moderne udtryk. Kan man godt lide de lidt skæve julefortællinger, er Aakesons oplagt at kaste sig overNissen der ville være berømt udkom første gang i 1985. Denne udgave har fået ny illustrator, hvilket giver bogen et løft og et mere moderne udtryk. Kan man godt lide de lidt skæve julefortællinger, er Aakesons En julehistorie - og så alligevel ikke oplagt at kaste sig over.

Lektørudtalelse

Af

Jeanette Thisted Villadsen

18. dec. 2018

En nisse bor i en vaskekælder på landet. Han trænger til at opleve noget nyt og går så tur og ser ind af folks vinduer. Han ser også fjernsyn, om glade mennesker på silkelagner, og bliversnart så utilfreds med sin tilværelse, at han beslutter sig til at drage til byen for at blive rig og berømt, fordi rigtige nisser er så sjældne. I byen lægger ingen imidlertid mærke til ham ijuletravlheden, førend professor Futterknas, der har speciale i jul, møder ham. Futterknas sælger nissen til Zoo, og her bliver han godt nok berømt, men han sidder i bur og bliver fodret med roer.Det var ikke, hvad han havde tænkt sig, og en nat lykkes det ham at stjæle nøglerne og befri sig selv og alle dyrene. De drager alle ud til nissens gamle hjem, hvor der ikke er plads nok ivaskekælderen. Heldigvis bor forf. i huset over kælderen, og nu kan alle komme ind og holde stort julegilde. En festlig og crazy julehistorie, hvis stemning fint understreges af de mangehumoristiske s/h tuschtegninger. Detfarvelagte omslagsbillede af nissen er muntert og tiltalende, og sproget er flydende og mundret. Især velegnet til oplæsning fra ca. 7 år. Selvlæsning fra 10 år.

Lektørudtalelse

Af

Susanne Thøfner (børn)

18. dec. 2018

Et utraditionelt juleeventyr. Nissen bor i forfatterens vaskekælder. En dag sniger han sig ind i et hus og ser TV. Da får han lyst til at blive berømt. Han drager ind til hovedstaden. Enprofessor får kig på ham, og efter en laboratorieundersøgelse anbringes han i bur i Zoo som vaskeægte julenisse og fodres med roer. Han bliver en sensation, men det var ikke sådan, han ville væreberømt. Han skumler, og en nat lykkes det ham at slippe ud. Han tager alle dyrene fra Zoo med hjem til kælderen, og uden tanke for fremtiden fejrer de en hyggelig juleaften. - Næsten på hver sideer der en af K.F.Aa.s karakteristiske s/h stregtegninger. Med enkle virkemidler understreges eventyrets humoristiske tone. De groteske figurer udtrykker både humør og egenart. Eventyret fortællesmed en pudsig sprogbrug i en let crazy fortællestil. Ud over en skæg historie kan man finde lidt satire over dansk julehygge, eksperters lunkne motiver m.v. Eventyret kan selvlæses fra 5. klasse,men så vidt rækkermorskaben ikke. Erfaringsmæssigt vil billedbogspræget og forsidens naive udseende ikke appellere på dette trin, men eventyret er et godt alternativ til traditionellejulehistorier til oplæsning for bh.kl.-3.kl.

Lektørudtalelse

Af

Leif Frandsen (skole)

Folkeskolen

Af

Jens Raahauge

Årg. 118, nr. 45 (2001)

Aktuelt

Af

Steffen Larsen

1985-12-23

Land & folk

Af

Herman Oschlak

1985-12-03

Børn & unge

Af

Steen Katz

årg 16, nr 49 (1985)


Informationer og udgaver

Bog

2019

Bog

2001

Bog

2001

Bog

1985

Ebog

2019

Ebog

2018

Lydbog (net)

2018