Bøger / faglitteratur

Nationalismens spøgelse : mellem romantik og opløsning


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Forfatteren udfordrer de almindeligt accepterede holdninger til nationalisme og spørger bl.a. om hvor den kommer fra, hvorfor vi er bange for den og hvorfor den ikke vil forsvinde.

Indhold

Hvad er nationalisme? (Nationalismens spøgelse ; Er jeg nationalist? ; Da Aarhus Universitet opfandt nationalismen i 1980'erne ; Det anti-nationale universitet ; Ordet nationalisme ; Nationalismens litteraturhistorie ; Nationalismeopfindere : Herder, Mazzini og andre ; Nationalismens tidsalder ; Nationalsprogets konstruktion) ; Nationalismeteorier (Ernest Gellners nationalismeprincip ; Det nationalistiske imperativ ; Idealisme og Irak ; Hvad er så egentlig nationalisme? ; Nation, stat og samfund : hvordan kombineres de? ; Opfindelsen af "opfindelsen" af nationen og traditionen ; Nationalismens ubestemmelighed ; Hvem er nationalist? ; Nynationalisme) ; Nationalstatens død og liv (Er nationalstaten død? ; Forsvar for nationalstaten : Ralf Pittelkow ; Nationsstatens transformation : Georg Sørensen ; Nationalisme : elitær eller folkelig? ; Nye nationalstater opstår hele tiden på trods ; Demokrati og nation : uden nation intet demokrati, kun -krati ; Nationer der er større end staten ; Østrig : en "rump" nation? ; Etniciteten får nationen til at forsvinde ; Hvor mange nationer er der i Europa? : George Lichtheim ; Der er næsten ingen nationer : Niall Ferguson ; Danmarks forsvinden? ; EU : nationen overlever nationens død og nationalismens forsvinden ; Efter nationalismen kommer nationalismen)


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. maj 2009

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 26. maj 2009

Bogen retter sig primært mod intellektuelle akademiske cirkler og folk med interesse for politiske idéer og samfundsdebat.

Forfatteren er lektor ved Nordisk Institut ved Århus Universitet og har tidligere skrevet bøger med filosofisk og teologisk indhold. I nærværende bog debatterer han provokerende begrebet nationalisme og de paradokser, der er forbundet hermed. Nationalismen eksisterer i høj grad, men er ofte forbundet med negative udsagn når der ses bort fra sportslige og festlige lejligheder. Hauge spidder veloplagt de holdninger og forestillinger, som såkaldte toneangivende kredse giver udtryk for. Bogen rummer både historiske og nutidige vinkler, og Hauge inddrager forskellige nationalismeteorier og danske og udenlandske forskere og forfattere, som har beskæftiget sig med begrebet.

Mange bøger behandler nationalisme- og nationalstatsbegrebet, men Hauge har sin egen stil hvor provokationen og de mange spørgsmål bygger på et solidt fundament. Af hans tidligere udgivelser kan bl.a. nævnes Post-Danmark : politik og æstetik hinsides det nationale, 2003.

En vidende og velskrevet udfordring til vanetænkning og alment forekommende forestillinger om hvad nationalisme er. Den provokerende og udfordrende tekst lægger op til en nyvurdering af begrebet med masser af stof til eftertanke.


Jyllands-posten

d. 13. juni 2009

af

af

Christopher Arzrouni

d. 13. juni 2009


Kristeligt dagblad

d. 3. juni 2009

af

af

Henrik Jensen

d. 3. juni 2009


Dansk kirketidende

Årg. 161, nr. 9 (2009)

af

af

Per Melhof

Årg. 161, nr. 9 (2009)



Informationer og udgaver