Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Nærkamp


Beskrivelse


I en lille nordnorsk by udgør krigen hele tilværelsen for Tomas og Andreas. Deres venskab kommer på en hård prøve ved det had-kærlighedsforhold, de har til en tysk officer.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walther Knudsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Skuepladsen for denne bog er en lille by i det nordligste Norge. Tiden -den sidste krigssommer. Det er alligevel ikke en krigsbog i vanlig forstand, men snarere en psykologisk roman om en stordrengs (fortælleren Tomas) kamp for at finde sin identitet og klargøre sine forvirrede følelsesmæssige relationer til venner og fjender. Til de første hører den jævnaldrende Andreas, til de sidsteden tyske officer Sewathan, af Andreas kaldet Satan. Forholdet ven/fjende er ikke helt entydigt for Tomas. Et russisk luftbombardement af byen dræber en del af indbyggerne bl.a. Andreas, menbringer T. nærmere sin personlige afklaring. Bogen er vanskeligt tilgængelig både m.h.t. indhold og sprog. Først i det sidste kapitel findes en ydre spænding, som også får sproget til at flyde let.I børnebiblioteket er det absolut kun for de ældste og mest modne lånere, og derfor er bogen også en selvfølgelig anskaffelse i voksenafdelingen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Erik Godske (skole)

d. 18. dec. 2018

En usædvanlig fortælling, der foregår i slutningen af 2. verdenskrig i det af Tyskland besatte Nordnorge, lige ved grænsen til Rusland. Den handler om mennesker i en lille havneby, der tilstadighed er udsat for luftangreb fra engelske og russiske kampflyvere. Disse mennesker er delt i tre grupper, den lokale befolkning, de tyske besættelsestropper og de russiske krigsfanger, menenkelte skiller sig ud fra mængden og agerer hovedpersoner: to drenge og deres familier samt en tysk officer. I et levende og malerisk sprog beskrives stemninger og voldsomme begivenheder, rå ogpoetiske mellem hinanden. De to drenge vurderer korrekt mennesker ud fra deres indhold, ikke så meget ud fra, hvor de hører til, men de kan alligevel ikke lade være med at generebesættelsestropperne på det groveste. Bogen kan være vanskelig at læse på grund af de ofte usædvanlige ordstillinger, men også vanskelig at slippe, når man først er kommet i gang og har vænnet sigtil det. Spændende og anderledes. Kan læsesfra omkring 7. klassetrin. Bør læses og bruges, når der i klassen arbejdes med emner omkring 2. verdenskrig.


Folkeskolen

årg 100, nr 16 (1983)

af

af

Per Birkebæk

årg 100, nr 16 (1983)


Lands-avisen Aktuelt

d. 13. juli 1981

af

af

Steffen Larsen

d. 13. juli 1981


Kristeligt dagblad

d. 21. juni 1980

af

af

Hans Chr. Wiwe

d. 21. juni 1980


Weekendavisen

d. 25. juli 1980

af

af

M. -L. P.

d. 25. juli 1980


Lands-avisen Aktuelt

d. 20. mar. 1980

af

af

Steffen Larsen

d. 20. mar. 1980


Jyllands-posten

d. 2. feb. 1981

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 2. feb. 1981



Informationer og udgaver