Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Mysteriet om vikingernes Vinland


Beskrivelse


Om vikingernes rejser fra Grønland til Vinland, vikingespor i Amerika, arkæologers forsøg på løsning af mysteriet om Vinland, deres møde med de indfødte i Vinland og med inuitterne i Grønland samt nordboernes liv hjemme og i Vinland. Teorier om hvorfor nordboerne uddøde.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2001

af

af

Britta Liboriussen

d. 5. okt. 2001

Udgivelse i serien Mysteriet om. Hæftet er for de 12-15-årige. I et letlæseligt sprog fortæller forfatteren om vikingernes rejser fra Grønland til Vinland, om vikingespor i Amerika, og om hvordan arkæologer i vore dage har forsøgt på at løse mysteriet om Vinland. Der er også oplysninger om, hvordan nordboerne levede hjemme og i Vinland og om deres møder med de indfødte i Vinland og med inuitterne i Grønland. Endelig omtales kort teorierne om, hvorfor nordboerne uddøde. Hæftet er i seriens sædvanlige udstyr med tospaltet tekst opdelt i mange små afsnit med hver deres overskrift og god typografi. Teksten er ledsaget af mange gode, relevante fotografier, tegninger og kort i sort/hvid. Som afslutning en udmærket litteraturliste opdelt i bøger for børn og bøger for voksne, relevante internetadresser og register. For børn er der ikke andre fagbøger udelukkende om vikingerne i Vinland, men der er afsnit i de mange bøger, der er om vikingerne. Dette hæfte giver en kortfattet, overskuelig og engagerende introduktion, der giver læseren lyst til at vide mere om emnet. Et udmærket supplement til de mange bøger om vikingetiden. Vil blive efterspurgt som de øvrige bøger i den populære serie.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2001

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 5. okt. 2001

Var Columbus ikke den første hvide i Amerika? Påstanden om vikingernes tilstedeværelse i Amerika er ofte blevet fremført. Men er det blot en myte, at nordboerne besøgte Amerika flere hundrede år før Columbus? Det forsøger dette bind af "mysterie-serien" at belyse. Det gøres på en spændende og sober måde, hvor mange forklaringsmodeller inddrages og en række svindlerier afsløres. Tilbage står et billede, der sandsynliggør, at adskillige af Erik den Rødes børn har landsat ekspeditioner på Canadas og Nordamerikas vestkyst - ikke blot den berømte søn Leif den Lykkelige, men også et par af dennes brødre og såmænd også en søster. Vi får historien om indbyrdes rivaliseringer og mødet med "skrællingerne", som de indfødte kaldtes. Som i de mange andre bind i serien leveres her afbalancerede og fornuftige svar på gåder og mysterier, som enten har oprindelse i fantastiske eller virkelige begivenheder. Der gives få endelige svar, men behandlingen løfter spørgelysten op på et højere niveau. Det sker med denne gennemillustrerede bog, som i øvrigt henviser til supplerende materialer og råder over en særdeles oplysende hjemmeside med tilhørende opgaver. Velegnet til historieundervisning fra 11-12årsalderen.