Bøger

Mysteriet om spionen der blev væk - og andre forsvundne personer


Beskrivelse


Om forsvundne personer, bl.a. Glenn Miller, den danske Tina i 1965 og en engelsk spion i 1809, om rammerne i forsvindingssager, en gennemgang af en retsmedicinsk sag samt om forsvundne personer generelt.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 1998

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 23. feb. 1998

Dette bind i serien handler om forsvundne personer, fra Amelia Earheart og Glenn Miller over en engelsk spion, der forsvandt i Tyskland 1809 til bortførelsen af danske Tina i 1965. Den skitserer rammerne i en række forsvindingsager og har også et lille afsnit om forsvundne personer generelt, ligesom den kriminalistisk gennemgår en sag der via retsmedicinsk detektivarbejde viser sig at være selvmord. Det mytiske, det kulørte og det sagligt faktuelle er rørt sammen, og det kræver en del overblik af læseren for at kunne skelne. Teksten er teknisk set ret let læse. Bogens problem er at den dækker meget bredt, men ikke helt formår at kæde alle de mange enkeltsager sammen med en pointe eller skabe et overblik. De fleste af bogens mange mysterier er hver især forholdsvis spændende og underholdende læsning for børn fra 10 år, og vil også kunne bruges af unge og voksne med behov for lette tekster til læsetræning. Vi har i børnebiblioteket ikke andre nyere titler der dækker emnet. Bagest kort annoteret litteraturliste.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 1998

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 23. feb. 1998

Efterhånden er der kommet mere end tredive titler i den populære serie, og det er ikke slut endnu. Her med beretninger om forsvundne personer fra hele verden. Nogle af historierne er opdigtede, men de fleste er hentet fra virkelighedens verden, heriblandt et par stykker fra Danmark. Spædbarnet Tina blev i 1965 bortført fra sin barnevogn og senere genfundet, og en 16 årig dreng fra Århus var i 1994 forsvundet i fem uger, inden han gav sig til kende fra USA. Flere af beretningerne er tilsyneladende uforklarlige, nogle henføres til kontakt med rumvæsener, mens andre overlades til læsernes konklusioner. Aktualiteten er ikke fremtrædende, idet mange af beretningerne er fra før 1950 og enkelte fra sidste århundrede. De er skrevet i et sprog, der kan læses fra 3. - 4. kl., og netop disse årgange er meget interesserede i mystiske begivendheder. Omslaget er i det kendte sorte layout, og bogens tekst støttes og suppleres af sort/hvide tegninger og fotos. Der er syv forslag til yderligere læsning. De seks er voksenlitteratur, som ikke kan læses af hovedmålgruppen, de 9 - 12 årige. Alle seriens titler udkommer som bog og bånd. Bogen her har udover læsetræning og oplevelse ingen særlig relevans i undervisningssammehæng, men den vil givet interessere fritidslånerne.


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 28/29 (1998)

af

af

Annette Westrup

Årg. 115, nr. 28/29 (1998)