Bøger / undervisningsmaterialer

Mysteriet om alfer, nisser og andre underjordiske


Beskrivelse


Bl.a. om elverfolk, naturånder, alfer, nisser, trolde, mosekoner og åmænd. En række beskrivelser baseret på overleveringer, sagn og folketro.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 1998

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 1998

I denne Mysteriet om-bog befinder vi os i folkesagnenes, sagaernes og eventyrenes verden, eller som det forklares, overtroens verden, forstået som de rester af den gamle hedenske tro, som overlevede kristendommen. Trolde og elverfolk, småfolk og kæmper, ånder og alfer, mosekoner, åmænd og nisser. Som i seriens øvrige bind får man god besked, både om overtroens forestillinger og dens "naturlige" og historiske forklaringer, og der gives pudsige eksempler på de spor, der har overlevet i vores moderne hverdagssprog. Teksterne er korte og velskrevne og ledsaget af nyt og gammelt illustrationsmateriale, hvor især det sidste er med til at levendegøre fortidens forestillinger. Hertil kommer s/h fotos (og trickfotos) samt gengivelser af kalkmalerier og gamle stik og træsnit. Det er måske lige lovlig hårdt trukket op at rubricere de kendte og folkekære væsner som mysterier, men indholdet er i orden, sobert og gennemarbejdet, og vil givetvis tiltale målgruppen af børn i 3.-5. klasse. Emnet er i forvejen godt dækket i bøger om sagn, nisser, trolde etc. En tilsvarende samlet fremstilling findes i Knud Erik Andersens Folketro (1986) samt Folketro i Norden (1995), sidstnævnte med et ringe illustrationsmateriale.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 1998

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 18. dec. 1998

Seriens store underholdnings- og brugsværdi bliver der ikke rokket ved med denne udgivelse, der fint supplerer de øvrige bøger om mystiske emner. Forfatteren er også velkendt, så der er tale om et produkt helt på linie med de øvrige. Emnet denne gang er de små underjordiske venner eller fjender, der findes over alt. Det er elverfolk, naturånder, alfer og nisser (ikke julenisser!), som gennem mange år og også i nutiden har været helt selvfølgelige deltagere i det daglige liv. Bogen baserer i første omgang beskrivelserne på overleveringer, sagn og folketro, men tager også nutidige oplevelser med, idet der bl.a. henvises til, hvordan man på Island tager hensyn til steder, hvor alfer og andre småfolk bor, når der foretages offentlig planlægning af f.eks. veje. Hovedvægten af oplevelser og overleveringer er hentet fra Danmark/Norden, men også fra andre steder berettes om mystiske hændelser med de underjordiske. Som sædvanligt er den kortfattede tekst suppleret med udmærkede illustrationer - fotos og tegninger - samt med register og en god og bred litteraturliste til både fag- og skønlitteratur, så vore jordiske småfolk fra 11 år på bibliotekerne kan finde mere at læse om de underjordiske småfolk.