Bøger / faglitteratur / bibliografier

Musik i Danmark : den korte historie


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Kort historie om musik i Danmark, som den har udviklet sig i perioden fra jernalderen til nutiden. For læsere med musikhistorisk interesse og forhåndsviden om samme.

Indhold

Bronzelurerne som erindringssted i dansk musikhistorie ; "En rå tone"? Fra jernalder til vikingemusik ; Den katolske kirke og forandringen af det musikalske landskab ; Fra middelalderens viser til "Danmarks gamle folkeviser" ; Folkeviserne som erindringssted ; Reformationen og det nye massemedium ; Kongens musikere - trompeterkorps, kantori og instrumentister ; Byernes og landdistriketernes musikere ; Intrument-intermezzo - et billedkapitel ; Et operahus i København? ; Nye konger, nye tider ; Kolonier og bilande ; Den florissante periode - salonkultur, Schulz, og den schimmelmannske kreds ; Musikken, skolerne og ideer om lystbetonet læring ; To musikkulturer - enkelhed vs. virtuoseri ; Danske komponister ; Kvindelige komponister ; Moderne tider - Nielsen og andre ; Dansene og det populære ; Kulturkrise og jazz ; Antiromantik ; Kompositionsmusik efter anden verdenskrig ; Musiklivet i bevægelse - populærmusik og ungdomskultur efter anden verdenskrig ; "Det man hører, er man selv" - musik og identitet frem mod et nyt årtusinde ; Historien, musikken og idag


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. aug. 2022

af

af

Lars Hovgaard

d. 5. aug. 2022

Kort historie om musik i Danmark, som den har udviklet sig i perioden fra jernalderen til nutiden. For læsere med musikhistorisk interesse og forhåndsviden om samme.

Gennem nedslag i det bogen kalder historiske erindringssteder, herunder tider, begivenheder, steder, traditioner og genstande, beskrives både kendte og ukendte sider af dansk musikhistorie. Samtidig tegnes der et billede af det særlige ved “dansk" musik.

En velskrevet bog, dog på et sprogligt højt niveau, der fanger nogle interessante erindringssteder, særligt i begyndelsen med bronzelurerne og tiden omkring jernalderen og frem til middelalderen. Som fortællingen skrider frem, fortaber den sig dog lidt i vilkårlige erindringssteder i erkendelse af ikke at kunne rumme hele det musikhistoriske omfang, der præger modernismen og frem. Bogens korte og introducerende form til både det historiske og musiske kræver forhåndsviden om begge dele.

Historien om Vor tids musik kan være et godt supplement til nutidens danske musikhistorie for så vidt den klassiske musik (som denne bog også fokuserer mest på).


Politiken

d. 4. sep. 2022

af

af

Henrik Friis (f. 1978)

d. 4. sep. 2022