Gå til indholdMuren : at vokse op bag jerntæppet


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

Ca. 50 sider: ill. (nogle i farver) ; 32 cm

Udgivet

2009

Originaludgave

2009


Beskrivelse


Grafisk selvbiografi. Peter Sís (f. 1949) voksede op i Tjekkoslovakiet bag jerntæppet, oplevede foråret i Prag 1968 og den efterfølgende undertrykkelse. Med forklarende tekster og dagbogsoptegnelser


Anmeldelser (6)


22. jul. 2009

Grafisk selvbiografi i poetisk-naivistisk tegneserie, der fortæller om Peter Sis' opvækst og ungdom i Prag bag jerntæppet. For historisk og politisk interesserede fra ca. 14 år, og for dem, der sætter pris på en nuanceret, udtryksfuld grafisk kortroman.

Indledning og efterskrift i ord, tre opslag med uddrag fra forfatterens dagbog med korte, væsentlige episoder om livet og samtiden i det undertrykte Prag. Ellers detaljerede tegninger, mest i s/h, men indimellem sniger farverne sig ind som antydning af de positive tegn i tiden, især omkring foråret i Prag og når musikkens indflydelse, især Beatles, skal skildres. Senere fungerer farverne som modstand mod det rigide styre, her især rødt, for til slut at skildre afslutningen på den kolde krig, med muren som allegori for de grænser, der sættes for et menneskes mentale og kunstneriske udvikling.

Af forfattere/tegnere, der digterisk behandler samme emne, samme tid og sted, kan fremhæves Sheila Ochs tre glimrende ungdomsbøger om Karl og Jana og Giardinos fremragende tegneserie om Jonas Fink.

Fremragende grafisk biografi i romanform, smuk, naivistisk, humoristisk, opløftende. Giver et indblik i undertrykkelse, som ingen lærebog kan måle sig med: et billede kan sige mere end 1000 ord! Politisk tegneserie for de ældste elever.

Lektørudtalelse

Af

Erik Boas Pedersen

Folkeskolen

Af

Bent Rasmussen

Årg. 126, nr. 18 (2009)

Politiken

Af

Søren Vinterberg

d. 12. sep. 2009

Berlingske tidende

Af

Kristian Lindberg

d. 14. aug. 2009

Weekendavisen

Af

Klaus Rothstein

d. 17. jul. 2009

Strip!

Af

Erik Barkman

Nr. 48 (2009)


Informationer og udgaver

Ebog

2015

Bog

2009