Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Moses Butterbrot - i skjul


Beskrivelse


I 1941 samler den tyske besættelsesmagt de polske jøder i lukkede ghettoer, men det lykkes for 11-årige Moses' forældre at skjule ham hos ikke-jødiske venner. Men heller ikke det er sikkert.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2001

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 23. jan. 2001

1941, Polen, Krakow. Jøderne på vej ind i ghettoen. Familien Butterbroot får den 11-årige Moses anbragt i skjul hos polske venner, hvor han skal agere familiens afdøde søn. Men det er svært at skulle spille en anden. Mistænksomme naboer og et overvåget skolevæsen udgør andre farer, og tyskernes chokerende opførsel giver skræmmende fornemmelser af den øvrige families skæbne. Så Moses' nye familie beslutter at flygte ud på landet til en forhåbentlig tryg tilværelse. Her slutter 1. del af Maria Hellebergs planlagte trilogi om Moses, i relativ sikkerhed, selv om drømme og enkelte begivenheder tyder på, at faren for afsløring stadig lurer. Bogen er nuanceret i sin personskildring og giver et glimrende indblik i den lille drengs turbulente liv. Begivenhederne udspiller sig næsten konsekvent set fra Moses' synsvinkel. Og vi kan som læsere med ham kun undre os over de uhyrligheder mennesker kan finde på. Men også heltemod i det små, endda udført af tyskere, udspiller sig for Moses' undrende øjne. Den neddæmpede, sobre tone og det enkle, præcise sprog gør bogen velegnet helt ned i 5. kl. For også i dag er bogens dystre temaer, forfølgelse og undertrykkelse, relevante for en opvoksende generation.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2001

af

af

Elin Søborg

d. 23. jan. 2001

Første bind i en trilogi for de 10-13-årige om den polske jødedreng Moses Butterbrots skæbne under 2. verdenskrig. Vi starter i 1941, hvor den tyske besættelsesmagt samler jøderne i ghettoer. Moses er 11 år og fra Krakow, og det lykkes for hans forældre at få gode, ikke-jødiske venner til at skjule både ham og hans ældre søster Rifka, der meget hurtigt kommer i sikkerhed i Sverige, mens Moses foretrækker at blive hos sin plejefamilie, hvor han har overtaget den netop afdøde, jævnaldrende søn Janusz's identitet. De tvinges dog til at forlade den usikre tilværelse i byen og rejse til familie på landet, hvor plejefaderen hurtigt kontaktes af modstandsbevægelsen. Synsvinkelen er hele tiden Moses', og der fortælles letløbende og livligt både om en trist dagligdag, om de ret forfærdelige ting, han oplever, om savnet af især moderen og om hans besvær med at fatte, hvad der egentlig sker og hvorfor. Der er skrevet meget for børn om 2. verdenskrig, men det er nok nødvendigt stadigvæk at bearbejde de grusomheder, der skete især overfor jøderne, så de ikke glemmes. I form og sværhedsgrad kan denne trilogi nok bedst sammenlignes med Hjørdis Varmers fra besættelsen herhjemme, og dens fokusering på jødeforfølgelserne giver den et endnu bredere aspekt.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 18 (2001)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 118, nr. 18 (2001)