Bøger / skønlitteratur / digte

Mordet på Grauballemanden : erindringsdigte fra åens munding


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
51 sider
Udgivet
2015
Ophav
Genre og form
digte, humor
Originaludgave
2015

Beskrivelse


Digte om byen Aarhus og dens beboere, fra de ældste tider til i dag. I digtene møder læseren både levende og døde, vikinger og købmænd, præster og videnskabsmænd.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2015

af

af

Steffen Kronborg

d. 13. mar. 2015

Digte om byen Aarhus og dens beboere, fra de ældste tider til i dag. Man behøver ikke at være trænet lyriklæser for at få noget ud af digtene, som er skrevet med et lunt glimt i øjet. Til gengæld vil det være en fordel med et vist forhåndskendskab til og en interesse for Aarhus.

I 22 korte tekster fortæller forfatteren om livet i Aarhus, hvor han er født og opvokset, og hvor han nu igen bor. Teksterne har form af urimede digte samt små humoristiske anekdoter. Tre haiku-digte har tidligere været offentliggjort i samlingen " Årets ring ".

Mens titeldigtet er ren knækprosa, rummer flertallet af samlingens øvrige digte fine eksempler på centrallyrikkens billedsprog og dens leg med ordenes dobbelte betydninger, som kan danne basis for uventede erkendelser: "Fortidens kæmper/ er døde og borte/ og nutidens vikinger bader/ i vintersol ved Ballehage". Digtene gennemstrømmes af ophavsmandens kærlighed til Aarhus, og i flere af digtene kommer hans fortid som praktiserende præst til udtryk i indholdets oprigtige grundtvigianske glæde over tilværelsen.

Når Niels Kjærs digte er bedst, giver de mindelser om Klaus Rifbjergs erindringsdigte fra Amager, " Amagerdigte ". Et enkelt sted i samlingen mærker man en eksistentiel tvivl, men overordnet set er stemningen i digtene venlig og positiv.