Bøger / faglitteratur / erindringer

Mission Irak


Beskrivelse


Den tidligere chef (f. 1944) for Jægerkorpset og for FN's vagtstyrke i Irak beretter om sine oplevelser i Saddam Husseins Irak 1993-1996, hvor han havde ansvaret for sikkerheden i forbindelse med genopbygning og humanitær hjælp i de kurdiske områder i Nordirak.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Kresten Søe Christensen

2007

For læsere af militære erindringer.

Ved den første Golfkrigs afslutning i 1991 blev der indført handelsembargo mod Saddam Hussein for at undgå, at Iraks olieindtægter skulle finansiere ny aggression, men i stedet gik til mad og medicin. Det blev så en FN- opgave at sikre, at olie-for-mad programmets hjælp nåede frem. I 1993 blev Poul Dahl - tidl. chef for Jægerkorpset - udpeget som leder for FN-missionens sikkerhed. Det blev til tre begivenhedsrige år i et af verdens brændpunkter. I bogen kommer Dahl også ind på Iraks historie og baggrunden for landets mange krige og konflikter. Men primært drejer det sig om de mange oplevelser, hvad arbejdet indebar og om det irakiske folks hårde vilkår. Mest rystende er dog beretningen om et korrumperet og inkompetent FN-system, som blot berigede sig selv på bekostning af de mennesker, det skulle hjælpe. Dahl viser stor handlekraft i sine omstruktureringer og diplomati mellem de stridende kurdere. Han stikker aldrig noget under stolen, den daværende FN-våbeninspektionen dokumenteres værdiløs og den aktuelle danske Irak-politik kritiseres. Fremstillingen er i et enkelt kontant sprog. Stilen i beskrivelsen af de mange voldsomme episoder er ofte lakonisk, men giver ikke desto mindre et fint personligt og indlevet indtryk.

Samme emner men fra andre vinkler behandles bl.a. i Hillingsøs erindringer.

En letlæst spændende personlig beretning fra Dahls kommando i det nordlige Irak, hvor der både langes ud efter FN og den aktuelle danske Irak-politik.


Berlingske tidende

d. 3. nov. 2007

af

af

Christian Brøndum

d. 3. nov. 2007


Djembe

Nr. 62 (2008)

af

af

Ivan Rod

Nr. 62 (2008)



Informationer og udgaver