Bøger / faglitteratur til børn

Misigssût : kampen mod TB i Grønland fra 1950'erne til i dag


Beskrivelse


Om røntgenskibet Misigssûts kamp mod lungetuberkulosens udbredelse i den grønlandske befolkning fra 1950'erne og frem. Med en novelle om børnene Otto og Sørine der i midten af 1950'erne bliver sendt til behandling for tuberkulose på Dronning Ingrids Sanatorium i Godthåb.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. feb. 2013

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 25. feb. 2013

Bogen kan bruges af børn fra ca. 13 år, og vil også interessere voksne med interesse for Grønland. Bogen kan bruges som en overskuelig historisk indgang til emnet, fx i forbindelse med opgaver om tuberkulose i folkeskolens ældste klasser.

Bogen fortæller bl.a. om røntgenskibet "Misigssût", fordi det er en vigtig del af historien om kampen mod folkesygdommen tuberkulose i Grønland. Bogen er struktureret i tre dele. Først fortælles om sygdommen historisk i Grønland, dernæst en novelle på 10 sider med 10 helsides akvarelillustrationer med titlen "Da Otto og Sørine havde TB". Bogens tredje del fortæller om bekæmpelsen af tuberkulosen i Grønland i historiske glimt, om bl.a. "Misigssût"(den, der bruges til at undersøge), Dronning Ingrids Sanatorium og statistik over tuberkulose frem til i dag. Det er en redelig bog i et enkelt, men faktarigt, og beskrivende sprog med fotografier og tegninger. Omslag passer til indhold.

Bogen er i "familie" med Sonja kalippoq : den grønlandske hvalfangst i "Sonja"-perioden 1924-58, som ligner og er i samme udstyr og også fortæller en specifik del af Grønlands historie. Der er ikke mange bøger om emnet, kun en enkelt titel på videnskabeligt niveau.

Det er ikke den oplagte bog at have som den eneste om Grønland, men historien og bogen her repræsenterer et vigtigt stykke af den nyere grønlandshistorie, også fordi tuberkulose stadig er et aktuelt emne på Grønland.