Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Min far er en engel


Beskrivelse


Sofie på 11 år lever et trygt og godt liv, indtil hendes far pludselig får kræft i lever og nyrer. Der kommer perioder med angst, med håb og til sidst opgivelse, men livet går jo videre, og selv dyb sorg kan overkommes.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. maj 2001

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 14. maj 2001

Intens udviklingsroman med en alvidende fortæller. Bogen kan anvendes i 5.-10. klasse til fælleslæsning og til formidling ved sorgbearbejdelse. Læseren følger en almindelig familie, der pludselig får en alvorlig kræftsygdom ind på livet. Faren får konstateret en uhelbredelig kræftsygdom, og familiens liv ændres radikalt. Hovedpersonen er Sofie, 11 år. Læseren følger primært Sofie i hverdagen - hendes tanker og inderste følelser. Alle de spørgsmål hun brænder inde med, har hun den 4 år gamle lillebror til at stille, og de kommer lige fra hjertet. Mormor kommer og aflaster familien. Hun er en robust og erfaren kvinde, der godt kan tale med Sofie om døden. Forfatteren formår at beskrive farens frustrationer, hans angst, humørsvingninger, hans afmagt og følelse af utilstrækkelighed. Ligeledes får læseren et indblik i de pårørendes tanker og følelser. Bogen slutter, da begravelsen er ovre. Sofie taler ikke med nogen om faderen, hendes knude i maven bliver større og større - indtil hendes lærer tager affære og giver hende trøst. Billedkunstneren W. Meisler har illustreret bogen. Forsiden viser en billedcollage, og i bogen er 10 sort/hvide "scraper boards" illustrationer - en sjælden raderingsteknik. Bagerst er analyser af illustrationerne.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. maj 2001

af

af

Elin Søborg

d. 14. maj 2001

Hanne Jørgensen, kendt fra en række letlæste bøger om dagligdagens problemer for børn, har her skrevet en alvorlig og indsigtsfuld roman for de 10-14-årige om det at miste en forælder på grund af kræft. 11-årige Sofies liv bliver totalt ændret, da hendes far bliver alvorligt syg og dør af kræft. Vi følger forandringerne, som alle burde have forstået at reagere på tidligere, diagnosen, håbet og til sidst døden, og vi forstår, hvor vigtig omverdenens reaktioner er for bl.a. Sofies behandling af traumet. Det er en fint fortalt historie, der sætter tingene i rette perspektiv, og beskriver de stadier, en sådan sygdom ofte skal igennem. Sofies tanker og reaktioner er meget logiske ligesom både familiens, skolens og vennernes forhold til problemerne. Omslaget og en række sort-hvide illustrationer, udført i en speciel skrabeteknik, er med til at beskrive og bearbejde både sorg- og dødsmotivet, og kunstneren, Winnie Meisler, har i en kort tekst beskrevet tankerne bag hver af dem. En fin, tidløs roman, der også kan bruges i mange faglige sammenhænge, til selvlæsning for de ca. 10-14-årige og til oplæsning fra omkring 7 år.