Bøger / faglitteratur til børn / undervisnings-materiale

Mimers brønd : opslagsbog om nordisk mytologi


Beskrivelse


Foruden et leksikon over guder, jætter, dværge m.m. gives eksempler på gudefortællinger og afsnit om skabelsen og ragnarok.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Lund (skole)

d. 18. dec. 2018

Dette er en særdeles god bog-velskrevet og yderst relevant-én af den slags bøger, som man - nu den er her - spørger, hvorfor den dog ikke er kommet for længe siden! OEC behandler den nordiskemytologi på en helt ny måde, idet den overvejende del af bogen simpelthen er et leksikalt opslagsværk, hvor den enorme navnemængde står alfabetisk ordnet. For alle, der arbejder med den nordiskemytologi, er dette en kolossal fordel. Indledningsvis anlægges en religiøs-historisk betragtning, hvilket er udmærket, da det er sjældent i bøger af denne art. Derefter fortælles om skabelsen ogRagnarok, der igen efterfølges af en række fortællinger om de nordiske guder. Hele bogen igennem kommer OEC hist og pist med sine egne små fornuftige betragtninger-diskret anbragt. Forsiden erfarverig og fængslende, hvorimod den i bogen ret spredte billedmasse ikke er noget at råbe hurra for. Bogen er en guldgrube for historielærere, dansklærere og unge (og for den sags skyld ogsåældre) interesserede selvlæserefra omkring 10-11 år. Bogen kan minde lidt om den nys udkomne Danmarks oldtid, leksikon af Klaus Ebbesen (Munksgaard).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Lerche

d. 18. dec. 2018

Af og til spørger lånere efter en bog, hvor man kan slå de nordiske guder og andre begreber fra den nordiske mytologi op. Det kan man i denne bog, der er skrevet af forf. til mange historiskeromaner for børn. 1 leksikondelen på 86 sider alfabetisk opstillet kan man finde forklaringer på og beskrivelse af guder, jætter og andre væsner, dyr og ting, bygninger o.a. inden for den nordiskemytologi. Nogle er ret korte, andre ganske lange, idet de indeholder noget fra de gamle sagn. Når der nævnes navne og begreber, der har egen selvstændig indførsel, er disse skrevet med kursiv. Førleksikondelen er et afsnit om skabelsen, ragnarok og genfortællinger af nogle af gudesagnene. Forf. omtaler også de kilder, hvorfra sagnene kendes. Et meget fyldigt register afslutter bogen. At derer medtaget sidehenv. stort set hver gang ordet nævnes, giver lidt støj ved de ofte nævnte guder fx Odin. Registeret gør, at man finder oplysningerne i hele bogen, fordi det henviser til såvelsagnafsnittet som tilleksikonafsnittet. Teksten er skrevet i et klart sprog og har enkelte ill. Satsen er stor og åben, og forf. kommer godt rundt om emnet. Forsiden af Yggdrasil er ikke rettetspecielt til børn, og bogen henvender sig lige så meget til voksne som til større børn fra 12 år.


Kristeligt dagblad

d. 1. juni 1994

af

af

Karen Nørregaard

d. 1. juni 1994