Bøger / faglitteratur / analyser

Midnatssolen på Dramaten : dobbeltkontrakten 2020 hos Karl Ove Knausgård


Beskrivelse


Undersøgelse af forholdet mellem virkelighed og fiktion hos Linda Boström og Karl Ove Knausgård tager os med hinsides dobbeltkontrakten. For fans af Knausgård'erne og andre med interesse for litteraturteori.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. jan. 2022

af

af

Thomas Olesen

d. 21. jan. 2022

Undersøgelse af forholdet mellem virkelighed og fiktion hos Linda Boström og Karl Ove Knausgård tager os med hinsides dobbeltkontrakten. For fans af Knausgård'erne og andre med interesse for litteraturteori.

I 2006 gjorde Poul Behrendt rede for en tendens i ny samtidslitteratur, nemlig at grænsen mellem det selvbiografiske og det fiktive ofte bevidst sløres. Læseren af den autofiktive litteratur indgår en kontrakt med forfatteren om, at det skrevne står et ubestemmeligt sted mellem det fiktive og det virkelige. I nærværende bog demonstreres, hvorledes Karl Ove Knausgård går hinsides dobbeltkontrakten (som både angår udsigelse og begivenheder) i "Min Kamp" og Om foråretMorgenstjernen. Ved et detaljeret krydstjek af datoer i virkeligheden og begivenheder nævnt i både Karl Oves og ekskonen Linda Knausgårds autofiktive værker konkluderer Behrendt, at læseren tildeles en langt større rolle som medskaber af det endelige værk. "[Forfatter og læser] kommer i radikalt nye former for nærkontakt med hinanden. Hvormed formen bliver til intet. Tilblivelse til gengæld - alt." Det hele belyses ud fra Karl Oves overværelse af Bergmanns opsætning af Ibsens "Gengangere". Til sidst bygges der bro til den nye værkserie MorgenstjernenI 2006 gjorde Poul Behrendt rede for en tendens i ny samtidslitteratur, nemlig at grænsen mellem det selvbiografiske og det fiktive ofte bevidst sløres. Læseren af den autofiktive litteratur indgår en kontrakt med forfatteren om, at det skrevne står et ubestemmeligt sted mellem det fiktive og det virkelige. I nærværende bog demonstreres, hvorledes Karl Ove Knausgård går hinsides dobbeltkontrakten (som både angår udsigelse og begivenheder) i "Min Kamp" og Om foråret. Ved et detaljeret krydstjek af datoer i virkeligheden og begivenheder nævnt i både Karl Oves og ekskonen Linda Knausgårds autofiktive værker konkluderer Behrendt, at læseren tildeles en langt større rolle som medskaber af det endelige værk. "[Forfatter og læser] kommer i radikalt nye former for nærkontakt med hinanden. Hvormed formen bliver til intet. Tilblivelse til gengæld - alt." Det hele belyses ud fra Karl Oves overværelse af Bergmanns opsætning af Ibsens "Gengangere". Til sidst bygges der bro til den nye værkserie .

Velskrevet og nøjagtigt værk, der bliver en nøgle til særligt Karl Ove Knausgaards bøger, men som også forklarer nye tendenser i tidens kunst og litteratur.

Se også Dobbeltkontrakten af Poul Berhrendt, 2006.


Information

d. 8. okt. 2021

af

af

Jan Maintz Hansen (f. 1979)

d. 8. okt. 2021