Bøger / faglitteratur / kogebøger

Middelaldermad : kulturhistorie, kilder og 107 opskrifter


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om middelalderens madkultur og opskrifter fra danske, tyske, hollandske, franske og engelske kilder.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. apr. 2018

af

af

Louise Urban Andersen

d. 26. apr. 2018

Få indblik i madkulturen i middelalderens Danmark. Bogen kan læses af alle med interesse for madkultur og kulturhistorie i middelalderen. Opskrifterne i bogen lægger op til selv at give sig i kast med at tilberede middelaldermad.

Bogen gør rede for middelalderens madkultur og kulturhistorie. Her fortælles om fødevareproduktion i et tidstypisk landbrug og om madkulturens udvikling i middelalderen, især i Danmark. Der er beretninger om fattigmandskost og kongelige hofretter, og der sættes fokus på, hvordan man opbevarede maden. Der er en gennemgang af de mest anvendte madvarer, hvordan de blev tilberedt og handlen med varerne både i Danmark og udlandet. Skaarup skitserer døgnets måltider, der adskiller sig fra nutidens. Resten af bogen indeholder opskrifter på middelaldermad opdelt i forretter, hovedretter, desserter og diverse. Blandt opskrifterne findes bl.a. supper, postejer og stuvninger. Ved alle opskrifter er gengivet den oprindelige kilde.

Interessant bog, der viser, at madkulturen i Danmark i middelalderen var langt mere farverig og inspirerende end forventet. Opskrifterne er forholdsvist lette at følge, og de fleste ingredienser kan købes i det lokale supermarked.

Bogen er en opdateret udgave af MiddelaldermadDanskernes mad i middelalderen. Den nye udgave har fået tilføjet opskrifter, og en del opskrifter er blevet rettet, men derudover er opbygningen den samme. Om madkultur i middelalderen findes også Danskernes mad i middelalderenBogen er en opdateret udgave af Middelaldermad. Den nye udgave har fået tilføjet opskrifter, og en del opskrifter er blevet rettet, men derudover er opbygningen den samme. Om madkultur i middelalderen findes også .


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 1999

af

af

Liselotte Henriksen

d. 5. maj 1999

Her i middelalderåret føjer museumsinspektør Bi Skaarup og fil.dr. Henrik Jacobsen endnu en historisk kogebog til den efterhånden ganske fyldige samling, som ikke mindst Else-Marie Boyhus har bidraget til. De to middelalderarkæologer indleder med korte afsnit om fødevareproduktion og -handel og om tilberedning og sammensætning af måltiderne i middelalderen, inden de i hovedafsnittet præsenterer 99 originale opskrifter, tilpasset nutiden. Her er fiskeretter, grønsagsretter, pølser, stege og postejer af fåre-, kalve-, svine- og især hønsekød, desserter, sovse, krydderblandinger og sennepper. Opskrifterne er hentet fra bl.a. danske udgaver fra 1648 og 1616 af Anne Weckerins tyske kogebog, fra nogle engelske kogebøger fra 1400-tallet og fra danske håndskrifter, udgivet i Harpestræng, 1908-1920. Smukt illustrerede med middelalderlige træsnit og ledsaget af de oprindelige tekster er de korte og klare opskrifter lige til at bruge også i nutidskøkkenet, hvis man har lyst til at lege middelalder og give sig i kast med noget tungere mad end vi ellers spiser. Hans Veirups Til taffel hos kong Valdemar (1993) bygger også på danske håndskrifter fra 12-1300-tallet, og de to bøger har nogle opskrifter fælles.


Berlingske tidende

d. 12. maj 1999

af

af

Charlotte Welin

d. 12. maj 1999


Fortid og nutid

2000, h. 1

af

af

Inge Adriansen

2000, h. 1


Fortid og nutid

2000, h. 1

af

af

Inge Adriansen

2000, h. 1


Folk og kultur

2000

af

af

Lisbeth Haastrup

2000