Bøger / faglitteratur / essays

Mens tid er : essays


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 2. nov. 2015

Niels Birger Wambergs trofaste læsere og alle andre med interesse for kunst, kultur og især litteratur kan se frem til en herlig samling med indsigtsfulde og åndrige litterære essays.

Wamberg er mag. art. i litteraturhistorie og er igennem sin karriere blevet tildelt en række priser, bl.a. H.C. Andersen-prisen. I bogens 16 essays, der oprindeligt er skrevet på opfordring udefra og til forskellige lejligheder i perioden mellem 1972-2014, fortæller han om nogle af de fænomener, der i særlig grad har optaget ham og fyldt hans tid. Wamberg interesserer sig for kunst og kultur i allerbredeste forstand, men især kan man her læse om H.C. Andersen og andre af romantikkens/romantismens store forfattere, fx Grundtvig, E.T.A. Hoffmann og Søren Kierkegaard. Senere forfattere som Drachmann, Brandes, Johs. V. Jensen, Henri Nathansen og Karen Blixen behandles også, og i en af bogens længste tekster kan man desuden læse om en række forfatteres forhold til det jødiske og deres behandling af Ahasverus-myten.

Alle essays er præget af Wambergs enestående belæsthed. Han skriver inspireret og veloplagt, og han forstår at formidle sin begejstring til læseren. Hvert essay tager typisk afsæt i et værk, en kunstner eller et erindringsglimt fra barndommen, hvorefter han med stor selvfølgelighed sammenligner og finder påvirkninger allesteds fra. Det stiller krav til læseren om en vis forudgående viden eller nysgerrighed.

Kan anvendes på linje med Møllehaves Læsehest med æselører.


litteratursiden.dk

d. 4. jan. 2016

af

af

Torben Wendelboe

d. 4. jan. 2016

Endnu en samling suveræne essays om litteratur og kultur fra en mester med et enestående overblik og en overvældende viden – og med elegancens sjældne gave. Der er få danske skribenter, jeg sætter høj...


Weekendavisen

d. 22. jan. 2016

af

af

Liselotte Wiemer

d. 22. jan. 2016


Kristeligt dagblad

d. 10. nov. 2015

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 10. nov. 2015