Bøger / faglitteratur

Meningens logik


Beskrivelse


Med udgangspunkt i filosofisk analyse af Lewis Carroll's klassiske eventyrroman "Alice i eventyrland" og efterfølgeren "Alice bag spejlet" diskuteres begrebet mening og dermed også tabet af mening.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. okt. 2017

af

af

Kent Skov

d. 13. okt. 2017

Filosofisk analyse af den klassiske eventyrroman "Alice i eventyrland". For fagfilosofiske interesserede og fx til undervisning på universitetsniveau.

Gilles Deleuze (1925-95) var fransk filosof og en indflydelsesrig tænker i det 20. århundrede. Han tilhørte den poststrukturalistiske skole, dvs. at abstrakte begreber som "mening" og "tilblivelse" behandles filosofisk. GD tilgår emnet ad "negationens" vej forstået som truslen om tabet af mening. "Mening" er sammen med "væren" og "tid" begreber som især filosoffer behandler og diskuterer. GDs tese er, at mening findes og optræder på skillelinjen mellem ordene og tingene, men selv hverken er ord eller ting. GDs tilgang er pragmatisk, idet han tematiserer mening som noget mennesket selv tilegner sig og erfarer i denne verden. Analysen her sker gennem en læsning af Lewis Carolls klassiker "Alice i Eventyrland & Gennem spejlet". Efterskrift af Christian Rud Skovgaard.

Et tematisk analyserende værk på fagfilosofisk niveau. Analysen er grundig og dybdegående og betragtes som et af GDs hovedværker. Den filosofiske litteratur på dansk beriges bestemt af dette dog noget krævende værk. Efterskriftet belyser fint GDs tankesæt.

Foucaults videnteoretiske Ordene og tingenePoststrukturalismerPoststrukturalistiske analysestrategier udkom tre år før og influerede GD. Andre titler om emnet er fx Poststrukturalismer og Poststrukturalistiske analysestrategierFoucaults videnteoretiske Ordene og tingene udkom tre år før og influerede GD. Andre titler om emnet er fx og Poststrukturalistiske analysestrategierFoucaults videnteoretiske Ordene og tingene udkom tre år før og influerede GD. Andre titler om emnet er fx Poststrukturalismer og .


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 6, nr. 2 (2018)

af

af

William Toke Mathorne

Årg. 6, nr. 2 (2018)