Gå til indholdMellem Djævel og Gud : en bog om Martin Luther


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

189 sider: ill.

Udgivet

2006

genre/form

biografierOriginaludgave

1991


Beskrivelse


Om mennesket Martin Luther (1483-1546) fra barndom, skolegang og klosterliv til hans grundtanker, der igangsatte reformationen


Anmeldelser (10)


2. maj. 2006

At skrive en biografi om en person, der har haft så stor indflydelse i vores kulturkreds, kan have sine vanskeligheder, hvad Lindhardt også glimrende redegør for i indledningen med inspiration i datidens (bogen er fra 1991) diskussion om selvbiografiens funktion. Bogen igennem får læseren dog et godt indtryk både af Luther som person og reformationen og dens betydning med nedslag i relevante perioder i Luthers liv og værker. Bogen bliver nærmest en biografisk skildring med teologiske forklaringer. Noget af det bedste i bogen er de essaylignende afsnit, der forklarer, hvad Luther mente. Reformationen, bogtrykkerkunsten og Lucas Cranachs malerier og stik hører uløseligt sammen i formidlingen af Luthers tanker, og i bogen gengives nogle af de mest kendte stik fra tiden. Bogen er et optryk af tidligere udgaver. Det kunne have været rart, at litteraturlisten havde været revideret, ligesom nogle af illustrationerne kunne fortjene en bedre gengivelse. Det rokker dog ikke ved, at bogen er velskrevet og veloplagt fortalt, og den er en flot formidling af Luther og hans tankesæt for den interesserede læser.

Lektørudtalelse

Af

Hans Michelsen

18. dec. 2018

Som supplement til Jan Lindhardts tidligere Lutherbog, der hovedsagelig beskæftigede sig med erkendelses- og formidlingsproblemer i renæssancetiden, og som uden at være egentlig vanskelig doghenvendte sig til en ret snæver målgruppe, udsendes denne fremstilling, som lægger hovedvægten på mennesket Luther og hans sjælekamp; og opgaven defineres som den "at lade fortidens menneske sigeos noget uden at han derfor skal ligne vort spejlbillede". Bogen er som de øvrige bind i Gads biografiserie grundig og kyndig, men alment tilgængelig, rigt illustreret med stik, tegninger ogmalerier og forsynet med litteraturhenvisninger og register. En bredt anvendelig bog i læservenligt udstyr - for teologisk og idéhistorisk interesserede såvel som for almindelige biografi-læsere -og et godt supplement til populære Lutherbiografier som Hal Koch: Martin Luther (Søndagsuniversitetet, 1973), Regin Prenter: Reformatoren Martin Luther (1980) eller Hanns Lilje: Martin Luther. Enbilledmonografi (uÅ.).

Lektørudtalelse

Af

Arne Rossen

Kristeligt dagblad

Af

Birgitte Stoklund Larsen

d. 15. jun. 2006

Berlingske tidende

Af

Henrik Wivel

d. 1. okt. 1991

Jyllands-posten

Af

Gerhardt Eriksen

1991-10-22

Information

Af

Niels Henrik Gregersen

1992-03-24

Kristeligt dagblad

Af

Steffen Kjeldgaard-Pedersen

1991-10-01

Weekendavisen

Af

Bjørn Bredal

1991-09-27

Politiken

Af

Lone Fatum

1991-11-25

Præsteforeningens blad

Af

Jens Brun

Årg. 81, nr. 47 (1991)


Informationer og udgaver

Bog

2006

Bog

2005

Bog

1991

Lydbog (bånd)

1992