Bøger / faglitteratur

Maskinen skabt i menneskets billede : mennesket i maskinen eller maskinen i mennesket


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Fremtrædende forskere søger her at besvare disse spørgsmål. Mange af dem er kendt af den brede offentlighed fra deres medvirken i tv-programmer, bogen ”Videnskaben eller Gud?”, samt foredragsrækker på Niels Bohr Instituttet i København. Der redegøres for nogle af de nyeste tanker og teorier om tekniske aspekter, og der ses nærmere på udviklingen fra molekyler over mennesket til maskinen skabt i menneskets billede. Forskningens fremskridt på disse felter om livets opståen og funktioner belyses, og der fremlægges nogle af de mest opsigtsvækkende resultater inden for udforskningen af kunstig intelligens med visse for nogle skræmmende, men for de fleste måske alligevel ret så opløftende perspektiver.
Hvem er jeg? Hvad er et menneske egentlig? Mennesket kan betragtes som en molekylær maskine eller metafysisk som et mirakel. I en vis forstand er vi alle af stjernestøv – eller mindre romantisk: affald fra stjernerne. Er mennesket ved at skabe maskinen i sit billede, ligesom det siges, at Gud skabte mennesket i sit billede? Eller vil vi kun efterligne Gud eller naturens egen mekanik? Sådanne spørgsmål forekommer i vor tid stedse mere påtrængende og relevante, fordi vi er blevet bedre til at beherske virkelighedens udfordringer i kraft af vores teknologiske formåen på flere og flere felter og derfor forstår meget mere om os selv end nogensinde før. Vor tekniske kunnen bevæger sig systematisk ind på områder, der tidligere var skjulte for alle, men hvor langt kan vi gå? Kan dødt stof forvandles til levende eller endog tænkende stof? Forstår vi, hvad der foregår i hjernen? Skabes vor personlighed af de molekylære processer i os – eller er vi herre i eget hus? Har maskiner bevidsthed, og vil robotter overtage magten? Hvorfor kan vi ikke leve evigt, og kan forskerne gennem teknisk snilde med tiden snyde døden i det uendelige? Er der en mening med universets skabelse, historiens gang og det enkelte menneskes liv?

Indhold

Principper & forudsætninger (Bent Raymond Jørgensen: Videnskaben om virkeligheden. Peter Pruzan: Kritiske og kreative refleksioner over forholdet mellem matematik, virkelighed og moral. Computeren - menneskets kreative konkurrent / Allan Hammershøj, Emil Heinze, Christian Bentzen. Holger Bech Nielsen: Om begyndelsen til alt og det mindste af alt. Jens Mikal Bang: Livsprocesserne i lyset af matematisk-materialistisk fysik. Hollis Ralph Johnson: Stjerner og solen. Heinz Hansen: Livets begyndelse og termodynamikkens 2. lov. Jørgen Lyngbye: I begyndelsen var der intet liv). Processer & forbilleder (Frank Hejndorf: Planterne er forudsætningen for alt andet levende. Henrik Georg Bohr: Livsprocessens molekylære maskiner. Claus Hélix-Nielsen: Cellen og dens biologiske transportmekanisme på nanoskala. Bjørn Gilbert Nielsen: Den kunstige arm - det kunstige menneske. Rodney M.J. Cotterill: Dannelsen af kunstig bevidsthed. Martin Balslev Jørgensen: Beslutninger og bevidsthed. Rasmus Fog: Den uperfekte hjernes almagt og afmagt). Perspektiver & fremtiden (Thomas Chr. Olsen: Forskningens fremskridt og forandringsledelse. Uffe Gråe Jørgensen: Forskernes søgen efter liv i universet. Bent Melchior: Virkeligheden - videnskaben - Vorherre)


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. nov. 2010

af

af

Søren Brunbech

d. 8. nov. 2010

For den interesserede læser der vil følge med i den nyeste naturvidenskabelige forskning, og med kapitler der hver for sig sikkert vil blive anvendt på gymnasie- og universitetsniveau.

Den overordnede ramme for de ca. 20 artikler skrevet af fremtrædende forskere bl.a. fra Niels Bohr Institutet, er spørgsmålet om videnskaben vil kunne opbygge nye livssystemer fra grunden og med de biologiske organismers selvorganisering og fleksibilitet. Første del handler om livsprocessernes fundamentale forudsætninger, fx om naturlovene er et resultat af de processer som Big Bang forårsagede, eller om de var en forudsætning. Anden del koncentrerer sig om de yderst komplicerede praktisk-tekniske sider af livsprocesserne, fx i artikler om den molekylære biofysik og om forsøgene på at skabe kunstig intelligens, mens der rundes af med bidrag om forskningens fremtid, muligheder, begrænsninger og konsekvenser og her er også inddraget det religiøse aspekt i et bidrag af overrabbiner Bent Melchior. Forskerne fremlægger det komplekse stof uden unødig brug af fagtermer, men det stiller nødvendigvis krav til læseren, hvis man vil hænge på hele vejen igennem.

Titlen kan betragtes som en videreførelse af Videnskaben eller Gud?, 2005 der kom i første udgave i 1996 og også udgik fra Niels Bohr Institutet.

En vægtig bog hvor forskerne selv kommer på banen og redegør for den nyeste forskning, der strækker sig lige fra universets begyndelse via elementarpartiklernes dannelse til de biologiske mekanismer.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 189 (2011)

af

af

Henrik Bonne Larsen

Nr. 189 (2011)


Ugeskrift for læger

Årg. 173, nr. 15 (2011)

af

af

Jens Knud Larsen

Årg. 173, nr. 15 (2011)