Gå til indholdManden der reddede verden : en beretning fra den kolde krig


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

169 sider: ill.

Udgivet

2013

genre/form

biografierOriginaludgave

2013


Beskrivelse


Om begivenhederne i 1983 på den sovjetiske varslingsstation Serpukhov-15 hvor der kom gentagne alarmer om et amerikansk atomangreb og om obersten Stanislav Petrov der bevidst undlod at reagere. En handling der siden viste sig at have reddet verden fra atomragnarok


Anmeldelser (6)


17. jun. 2013

Bogen henvender sig til historisk interesserede læsere af populærvidenskabelige bøger.

Forfatteren er journalist og har bl.a. arbejdet på Weekendavisen og Berlingske Tidende, aktuelt TV2 Nyheder. Han har skrevet og redigeret en halv snes reportagebøger, bl.a. om Congo, Rwanda og en dansk fange hos guerillaen i Columbia. Denne bog er fortællingen om den sovjetiske oberstløjtnant Petrov som en nat hvor den kolde krig var mest kold i september 1983, på ganske få minutter skulle afgøre om atomvarslingssystemet tog fejl eller USA angreb USSR. Han valgte det første og reddede verden fra en altødelæggende atomkrig. Bogen handler om personen Petrov, men især om baggrunden: Den kolde krig og de to supermagter, personificeret ved præsident Reagan og den fysisk svækkede generalsekretær Andropov. I kilderne er anført sekundærlitteratur samt forfatterens 2 interviews med Petrov. Bogen er letlæst og spændende journalistisk reportage. Den er illustreret med halvdårlige sorthvide fotoer af hovedpersoner mm.

Bogen minder situationsmæssigt om andre kriser, fx Cubakrisen (1962) og Berlinkrisen (1961). Men mens der er skrevet en del om disse, er denne situation ikke før belyst.

Journalistisk bog med opbygning af et spændende klimaks om en ukendt nøglepersons beslutning som fik vidtrækkende følger for hele klodens eksistens.

Lektørudtalelse

Af

Erik Nicolaisen Høy

Litteratursiden.dk [online]

Af

Anne Klara Bæhr

2013-07-08

Jyllands-posten

Af

Bent Jensen

d. 11. maj. 2013

Politiken

Af

Bo Maltesen

d. 11. maj. 2013

Weekendavisen

Af

Peer Henrik Hansen

d. 25. apr. 2013

Kristeligt dagblad

Af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 1. maj. 2013


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2017

Lydbog (net)

2015

Bog

2013

Ebog

2013