Bøger / skønlitteratur / roman

Månevind


Beskrivelse


Tilværelsen i en lille spansk by sidst i 1960'erne set gennem en drengs øjne. Foregår i de skelsættende dage omkring månelandingen i juli 1969, en euforisk tid, hvor alt synes muligt.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. aug. 2008

af

af

Beth Høst

d. 15. aug. 2008

Bogen er til dem, der kan lide en historie, der inviterer læseren indenfor. En historie, der giver skarpe billeder på den indre skærm, giver dufte, følelser og erindringer, så læseren i glimt kan opleve den værdifulde oplevelse af, at "det var jo netop sådan, det var!".

Munoz Molina er ikke udkommet på dansk siden 2003 med Sefarad, som er reflekterende essaylignende tekster. Forfatteren er en af Spaniens store skribenter, han bor dog p.t. i New York og udtaler i et interview, at afstanden giver ro og perspektiv. I denne bog er han på en tidsrejse tilbage til en 13-årig drengs hverdag, en dreng, der bor i en lille by i et Spanien, tynget af borgerkrigens bagage samt et Francostyre, som han bl.a. oplever ved skudhuller i kirkegårdsmuren efter henrettelser. Men det er også en teenager, der er vildt optaget af den igangværende månevandring og sine egne hormonelle storme og natlige udladninger. Gennem den unge fortællers øjne oplever vi, hvordan det snævre samfund konfronteres med fremtidens muligheder, og hvordan han gennem bøgerne (hans glæde over det lokale bibliotek er stor!) fjerner sig fra sin baggrund.

Munoz Molina bruger som i de fleste af sine bøger sin egen baggrund og historie, og fortæller stadig i et smukt, ubesværet strømmende sprog.

Det er et rørende og meget skarpt billede fra 1960'erne, og slutningens betragtninger over tiden greb i hvert fald denne læser.


litteratursiden.dk

d. 2. okt. 2008

af

af

Marit Haugaard

d. 2. okt. 2008

Følsomt og indtrængende skildres livet i Andalusien i overgangen fra traditionernes tid til moderne tid Det var den sommer Baltazar lå for døden og amerikanerne gik på månen. Den første begivenhed var...


Weekendavisen

d. 3. okt. 2008

af

af

Lars Bonnevie

d. 3. okt. 2008