Bøger / faglitteratur / bibliografier

Måltidet som stilleben : fra offergave til fastfoodobjekt


Beskrivelse


Om hvordan billedkunsten har afbildet maden og måltidet som stilleben fra Antikken til i dag. Herunder deres moralske, sanselige og religiøse betydninger, og dermed også hvordan de udfordrer kunstens traditionelle grænser.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. nov. 2018

af

af

Anne Birgitte Langkilde Hundahl

d. 30. nov. 2018

Smuk og betagende bog om måltidet afbildet som stilleben gennem tiden. En bog for alle kunstinteresserede, og for dem, der interesserer sig for måltidets betydning.

Værket ser nærmere på den kunstneriske gengivelse af maden, måltidet og ingredienserne enten i større sammenhæng eller som selvstændigt motiv. Mad og måltider er blandt de mest fremstillede motiver i kunsten, og bogen fører beskueren på sporet af de forestillinger, der gennem tiderne har hersket om mad. Vi præsenteres både for det filosofiske og religiøse, sociale og moralske, medicinske og sundhedsmæssige, samt den rent psykiske følelse og stemningsmæssige betydning, der i forskellige kulturer er knyttet til måltidet og dets ingredienser. Motiverne åbnes op og bliver pludselig indgangen til en hel tidsepokes tankesæt og virkelighedsforståelse. Vi følger måltidsstillebenet op gennem kunsthistorien, og læseren præsenteres for de ændringer, motivet har gennemgået både ift. det kunstneriske udtryk og ift. motivets skiftende brug. Med fyldig litteraturliste, billedregister og personregister. Lise Bek er professor emeritus i kunsthistorie ved AU.

Stort, flot og gennemarbejdet værk med mange smukke gengivelser af måltidsstilleben. Værket holder et højt fagligt niveau, men forfatterens glimrende formidling gør det også tilgængelig for den alment kunstinteresserede.

I bogen Livretter fra 2014 behandles maden og måltidet som motiv i litteraturen og billedkunsten fra antikken til nutiden.


Politiken

d. 20. apr. 2019

af

af

Peter Michael Hornung

d. 20. apr. 2019


Weekendavisen

d. 18. jan. 2019

af

af

Pernille Stensgaard

d. 18. jan. 2019