Gå til indholdMågen : skuespil i 4 akter


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

38 sider

Udgivet

1999

genre/form

dramatik,

skuespilOriginaludgave

1970


Beskrivelse


Skuespil. Den tragiske komedie om Konstantin Gavrilovitj Trepljov, der elsker Nina, som imidlertid forelsker sig i forfatteren Trigórin. Hun vender såret og misbrugt hjem til godset to år efter, men elsker stadig ikke Trepljov


Anmeldelser (6)


19. dec. 2018

I den nye oversættelse af Mågen ved Ingrid Branner Hind og Kjeld Bjørnager Jensen er der lagt vægt på præcision og et moderne sprog. Den sceneinddeling, der findes i Fire dramer (1953, 1962) er opgivet. Udgivelsen er for Dansklærerforeningen besørget af Tage Hind. Den omfattende dramaturgiske analyse, som udgør bogens anden halvdel - både orientering og oplæg til diskussion - berører indledende den samtidige teatersituation, Tjechovs realisme og spørgsmålet om påvirkning fra Ibsen. Iøvrigt søges stykkets genre (komedie/tragedie) og struktur (variationsprincip, pauseteknik) bestemt. Afsluttende omtales iscenesættelsen (kontrasten mellem Stanislavskijs og Tjechovs eget regi samt den praktiske overførelse af teksten til teatret. Udgaven, der er beregnet for gymnasiet og højere læreanstalter, har især interesse for større folkebiblioteker, men naturligvis bør man overalt hvor Tjechovs dramer savnes eller søges benytte lejligheden til at købe denne spændende oversættelse.

Lektørudtalelse

Af

Chr. N. Spangshus

3. jun. 1999

Bjørnagers oversættelse af Mågen har tidligere været udgivet i Anton Tjekhov: De store skuespil, Vindrose, 1984, der også indeholder Onkel Vanja, Tre søstre og Kirsebærhaven. Drama udgav 1998 Bjørnagers udgave af Tre søstre i denne række af reviderede oversættelser med langt fyldigere noter og kommentarer end den samlede udgave, og disse enkeltudgivelser er langt at foretrække som nutidige udgaver. – Mågen (1895) er Tjekhovs første betydelige skuespil, som de øvrige en levende klassiker, der igen og igen fortolkes verden over. Det har alle Tjekhovs kvaliteter i sin fine humor, sit vemod, sin tragedie, der gennemspilles på Tjekhovs yndlingsscene: godset på landet. Tragedien er en historie om ulykkelig kærlighed, Konstantin Gavrilovitj elsker den unge Nina, der imidlertid besnæres af en anden og tager med ham til byen. Hun vender udnyttet og hærget tilbage men afviser stadig Konstantin, der i stykkets slutning skyder sig i skuffelse og fortvivlelse.

Lektørudtalelse

Af

Torben Wendelboe

Politiken

Af

Thomas Bredsdorff

1970-10-17

Kristeligt dagblad

Af

Finn Horn Nielsen

1971-01-17

Berlingske tidende

Af

Jens Kistrup

1970-12-22

Berlingske aftenavis

Af

Peter Ulf Møller

1971-02-10


Informationer og udgaver

Ebog

2018

Ebog

2011

Ebog

1999

Lydbog (net)

2018

Lydbog (net)

2017

Lydbog (cd-mp3)

2011

Bog

1999

Bog

1999

Bog

1970

Bog

????