Bøger / skønlitteratur / dramatik

Mågen


Beskrivelse


Skuespil. Den tragiske komedie om Konstantin Gavrilovitj Trepljov, der elsker Nina, som imidlertid forelsker sig i forfatteren Trigórin. Hun vender såret og misbrugt hjem til godset to år efter, men elsker stadig ikke Trepljov.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Chr. N. Spangshus

d. 19. dec. 2018

I den nye oversættelse af Mågen ved Ingrid Branner Hind og Kjeld Bjørnager Jensen er der lagt vægt på præcision og et moderne sprog. Den sceneinddeling, der findes i Fire dramer (1953, 1962) er opgivet. Udgivelsen er for Dansklærerforeningen besørget af Tage Hind. Den omfattende dramaturgiske analyse, som udgør bogens anden halvdel - både orientering og oplæg til diskussion - berører indledende den samtidige teatersituation, Tjechovs realisme og spørgsmålet om påvirkning fra Ibsen. Iøvrigt søges stykkets genre (komedie/tragedie) og struktur (variationsprincip, pauseteknik) bestemt. Afsluttende omtales iscenesættelsen (kontrasten mellem Stanislavskijs og Tjechovs eget regi samt den praktiske overførelse af teksten til teatret. Udgaven, der er beregnet for gymnasiet og højere læreanstalter, har især interesse for større folkebiblioteker, men naturligvis bør man overalt hvor Tjechovs dramer savnes eller søges benytte lejligheden til at købe denne spændende oversættelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juni 1999

af

af

Torben Wendelboe

d. 3. juni 1999

Bjørnagers oversættelse af Mågen har tidligere været udgivet i Anton Tjekhov: De store skuespil, Vindrose, 1984, der også indeholder Onkel Vanja, Tre søstre og Kirsebærhaven. Drama udgav 1998 Bjørnagers udgave af Tre søstre i denne række af reviderede oversættelser med langt fyldigere noter og kommentarer end den samlede udgave, og disse enkeltudgivelser er langt at foretrække som nutidige udgaver. – Mågen (1895) er Tjekhovs første betydelige skuespil, som de øvrige en levende klassiker, der igen og igen fortolkes verden over. Det har alle Tjekhovs kvaliteter i sin fine humor, sit vemod, sin tragedie, der gennemspilles på Tjekhovs yndlingsscene: godset på landet. Tragedien er en historie om ulykkelig kærlighed, Konstantin Gavrilovitj elsker den unge Nina, der imidlertid besnæres af en anden og tager med ham til byen. Hun vender udnyttet og hærget tilbage men afviser stadig Konstantin, der i stykkets slutning skyder sig i skuffelse og fortvivlelse.


Politiken

d. 17. okt. 1970

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 17. okt. 1970


Kristeligt dagblad

d. 17. jan. 1971

af

af

Finn Horn Nielsen

d. 17. jan. 1971


Berlingske tidende

d. 22. dec. 1970

af

af

Jens Kistrup

d. 22. dec. 1970


Berlingske aftenavis

d. 10. feb. 1971

af

af

Peter Ulf Møller

d. 10. feb. 1971