Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Lykken er - 6 uger på landet


Beskrivelse


Sommeren 1946. Nini er en 12-årig københavnerpige, der takket være Østrups ferierejser tilbringer en dejlig ferie på Højgård ved Slagelse. Her får hun venner for livet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Møller

d. 18. dec. 2018

At Hjørdis Varmer kan skabe dejlige tidsbilleder, ved vi fra bøgerne om Karen fra Hedegården og fra hendes serie om besættelsestiden. Her kommer en ny, nostalgisk bog om dengang bedstemor varbarn. Sommeren 1946. Nini er 12 år, hun bor i en forstad til København med sine forældre og to yngre søskende. Familien bor i eget hus, det er dyrt, så begge forældre arbejder. Nini hjælper til medpasning af de små, madlavning og avisudbringning. Så selv om hjemmet er trygt og godt, har hun brug for at komme på landet med skoleinspektør Østrups ferierejser. Hun kommer til Højgård vedSlagelse. Her tilbringer hun en herlig ferie helt uden pligter, og hun får venner for livet i den hjertevarme familie. Det er en dejligt positiv bog om en ikke særligt fjern fortid. Piger fra10-årsalderen vil glæde sig over Ninis oplevelser og håbe på en fortsættelse, der bl.a. kan fortælle, om Ninis stille drømme om husets ældste søn vil gå i opfyldelse, men bogen udgør en helstøbtlæseoplevelse, der evt. ogsåkan glæde ældre læsere, som selv husker den tid. Omslaget og de søde illustrationer giver et fint indtryk af bogens hovedpersoner.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Hjørdis Varmer har i sit forfatterskab været omkring mange temaer og bevæget sig fra nutiden og tilbage i historien. I denne bog er handlingen henlagt til Danmark i 1946. Hovedpersonen Nini,københavnerbarn fra arbejderklassen, får tilbud om at komme ud på landet i sommerferien. Først tror hun ikke rigtigt hun kommer i betragtning, fordi hun ikke opnår så gode karakterer, som hun havdehåbet på. Men hun kommer ud til en gårdmandsfamilie ved Skælskør og oplever en fantastisk ferie i et ukendt miljø og blandt mennesker med en helt anden livsholdning end den. hun er opfostret med.Hun bliver hjerteveninde med familiens et år ældre datter, Ruth, og oplever med sine 11 år den første spirende forelskelse i Ruths yngste storebror, en forelskelse, der dog ikke er gengældt. Det eren varm beskrivelse af Ninis følelser, både overfor hendes egne forældre og mindre søskende og værtsfamilien og deres omgangskreds. Det er ren nostalgi, spørgsmålet er egentlig kun, hvorvedkommende handlingen erfor 90'ernes læsere, som ikke har førstehåndskendskab til skoleinspektør Østrups initiativ og baggrunden for det. Det gør dog ikke bogen mindre læseværdig, og måske kanlæsningen danne grundlag for uddybende orientering om temaet. Selvlæsning fra ca. 5.kl., evt. supplerende læsning ved emnearbejde om børn i efterkrigstidens Danmark.