Gå til indholdLykkebarn med far


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

488 sider

Udgivet

2019

genre/form

romanOriginaludgave

2019


Beskrivelse


Konstantin har hele sit liv kæmpet for at gøre sig fri af sin fortid, hvor faderen er dømt nazistisk krigsforbryder, men hverken navneskifte eller en tur i fremmedlegionen har gjort ham helt fri. Hans liv spejler sig i 60 år af Tysklands historie


Anmeldelser (6)


28. jan. 2019

Kom med til DDR, i tiden før murens fald, i denne knugende og bevægende roman, hvor hovedpersonens livsskæbne spejler sig i det totalitære Østtysklands historie. For dig som har mod på en anderledes og berigende roman.

Konstantin Boggosch fødes i Østtyskland, omkring 2. verdenskrigs afslutning, som et såkaldt "lykkebarn". Fra sin trygge plads i sin mors mave redder han hende fra overgreb fra russiske officerer, da de lader hende slippe som højgravid. Handlingen starter med en aldrende og resignerende Konstantin, som nu er pensioneret gymnasierektor. En avis vil skrive om hans ualmindelige liv og han tænker: "Der er simpelt ikke noget i mit liv, der er værd at fortælle om. Ingenting." Men alligevel fortæller romanen om en ualmindelig mands liv, som spejler sig i 60 år af Tysklands historie. Konstantin kæmper hele sit liv for at gøre sig fri af sin fortid, hvor faderen er dømt nazistisk krigsforbryder, men hverken navneskifte eller en tur i fremmedlegionen gør ham helt fri. Et spørgsmål romanen stiller, er om det overhovedet er muligt for et individ eller for et helt land at undslippe fortiden? Christoph Hein har bl.a. også skrevet I hans tidlige barndom en have


Konstantin Boggosch fødes i Østtyskland, omkring 2. verdenskrigs afslutning, som et såkaldt "lykkebarn". Fra sin trygge plads i sin mors mave redder han hende fra overgreb fra russiske officerer, da de lader hende slippe som højgravid. Handlingen starter med en aldrende og resignerende Konstantin, som nu er pensioneret gymnasierektor. En avis vil skrive om hans ualmindelige liv og han tænker: "Der er simpelt ikke noget i mit liv, der er værd at fortælle om. Ingenting." Men alligevel fortæller romanen om en ualmindelig mands liv, som spejler sig i 60 år af Tysklands historie. Konstantin kæmper hele sit liv for at gøre sig fri af sin fortid, hvor faderen er dømt nazistisk krigsforbryder, men hverken navneskifte eller en tur i fremmedlegionen gør ham helt fri. Et spørgsmål romanen stiller, er om det overhovedet er muligt for et individ eller for et helt land at undslippe fortiden? Christoph Hein har bl.a. også skrevet I hans tidlige barndom en have.

Fremragende roman, som yderst interessant spejler Tysklands historie i en mands livsforløb, og som vækker tanker om kampen for at undslippe fortidens spøgelser.

Sammenlignelige østtyske forfattere er Stefan Heym og Christa Wolf.

Lektørudtalelse

Af

Carsten Güllich-Nørby

Kristeligt dagblad

Af

Rasmus Vangshardt

d. 18. feb. 2019

Jyllands-posten

Af

Mikael Busch

d. 24. jan. 2019

Berlingske tidende

Af

Jørgen Johansen (f. 1941)

d. 1. mar. 2019

Weekendavisen

Af

Jørgen Herman Monrad

d. 14. dec. 2018

Information

Af

Thomas Thurah

d. 25. jan. 2019


Informationer og udgaver

Bog

2019

Ebog

2019

Lydbog (net)

2019

Punktskrift

2019