Bøger / faglitteratur til børn / forsøg

Luft


Beskrivelse


Gennem farvetegninger med ledsagende tekst beskrives en række enkle forsøg indenfor: luft og vægt, varm luft, lufttryk og strømme, flyvning og sammentrykket luft, vind og vejr samt luft og ild, liv og lyd.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Roth

d. 18. dec. 2018

I en ny serie Sjov med naturen er kommet to titler om henholdsvis luft og vand. Formålet er at få børn til at forstå fysikkens love for de to elementer ved hjælp af en meget lang række forsøgde selv kan udføre og forslag til tricks og andre ting de også selv kan lave. Til hver af bøgernes seks hovedafsnit gives en ultrakort indledning, ligeledes er forklaringerne på egenskaber ogkendetegn, som forsøgene skal illustrere, meget korte, men de virker alligevel tilfredsstillende på dette niveau. Forsøgsgangene forklares kort og præcist, enkelte forsøg er svære og kræver voksenmedvirken og formidling, ellers er de mange sjove og velvalgte forsøg beregnet til selvstudium. Udstyr til forsøgene vil almindelige husholdninger være leveringsdygtige til. Bøgerne er til overflodkulørte, der er leget meget med farveladen i layoutet, her benyttes farvede felter og indsatte rammer i hel- og halvsides farvelagte illustrationer. De er anvendelige i børnebiblioteket, hvor devil appellere til10-13-årige med lyst til eksperimenteren.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Henry Simonsen (skole)

d. 18. dec. 2018

De foreliggende 2 hæfter, der er oversat fra engelsk, handler om en række små forsøg med henholdsvis luft og vand. Disse forsøg er så elementære, at læseren kan lave dem, bare den nødvendigelæsefærdighed for at kunne forstå instruktionerne er til stede. Materialerne, som skal bruges, er for størstepartens vedkommende nogle, som i forvejen findes i de fleste husholdninger, eller somkan købes for ganske små penge. Hvor der kan være et faremoment ved et forsøg, bliver det påpeget. Foruden forsøgsinstruktionerne er der også forklaringer på de pågældende fysiske fænomener, og påhvad forsøgene kan vise. Allerede fra 9-10-års alderen kan nogle af emnerne klares på egen hånd, idet teksten støttes af mange tydelige, farvelagte tegninger. I undervisningssammenhæng vil hæfterneendda kunne bruges på et endnu yngre alderstrin. Der tænkes her på de overvejelser, der for tiden er fremme om at inddrage naturorientering i undervisningen allerede i begyndelsen af skoleforløbet.Også på det feltvil der være gode ideer til forsøg at hente i de omtalte hæfter.



Informationer og udgaver