Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Ludvig Holbergs gåde


Beskrivelse


Ifølge forfatteren er Holbergs gåde en moderbinding, som er forårsaget af, at han tidligt mister sine forældre, og at han og hans søskende bliver spredt for alle vinde. Som eksempel på dette analyseres "Erasmus Montanus", 1731, og "Jean de France", 1722.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juli 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 6. juli 2012

Litteraturhistorisk udgivelse, hvis emne evt. kan være til inspiration for studerende på litteraturfag.

Ifølge Bo Elbrønd-Bek er Holbergs gåde en moderbinding, som er forårsaget af, at han tidligt mister sine forældre, og at han og hans søskende bliver spredt for alle vinde. Som eksempel på dette analyseres "Erasmus Montanus", 1731, og "Jean de France", udg. 1723. Størstedelen af bogens tekst er citater fra de to komedier og fra andre Holberg-forskeres værker. Jeg finder ikke bogens tese sandsynliggjort, idet den hyppigst blot bliver tangeret via et overfladisk freudiansk begrebsapparat og i spredte bemærkninger om mangel på grænser i opdragelsen. Der er ingen gennemgribende analyser eller konklusioner. Bogen fremstår således som en slags idékatalog, som evt. kan bruges af studerende på litteraturuddannelser. Bo Elbrønd-Bek (f. 1946) er litteraturforsker og har et omfattende forfatterskab bag sig om litterære emner.

Forfatterens vinkel er smal og emnet ikke udfoldet. Derfor vil vi i folkebiblioteker bedre kunne anvende fx Thorkild Borup Jensen Ludvig Holberg, 2006, eller - hvis det skal være en mere omfattende indføring i forfatterskabet - Lars Roar Langslet Den store ensomme, 2002.

Litteraturhistorisk værk, hvis tese (som ikke udfoldes) er, at forudsætningen for Holbergs værker er det tidlige tab af forældre, der resulterer i en moderbinding. Evt. til inspiration for studerende på litteraturfag.