Bøger / faglitteratur / bibliografier

Lov og land : en fortælling om Danmarks grundlove gennem 800 år


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Gennemgang af alle Danmarks grundlove - fra Jyske Lov i 1241 til vore dages Lissabontraktat. Næsten 800 års danmarkshistorie med grundlovene som prisme. Om de kulturhistoriske og kulturpolitiske forhold, der ligger til grund for lovene, og om de magtkampe, som i den forbindelse er blevet udkæmpet mellem de samfundsgrupper, som har kæmpet for at præge både lov og land.

Indhold

Meldingen fra tårnet ; De store fortællinger ; Jyske lov ; Håndfæstningernes tid ; Kongeloven ; De rådgivende stænderforsamlinger ; Opgøret med enevælden ; 1849-grundloven ; 1866-grundloven ; Parlamentarismen 1901 - Prinsesse Maries revolution ; 1915-grundloven ; Genforeningen 1920 og de mislykkede forsøg ; 1953-grundloven ; Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ; Forslagene og den skjulte ændring ; Europas kamp for en fælles forfatning ; Red, hvad reddes kan - Lissabon-Traktaten


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 18. nov. 2016

Journalisten Kaare R. Skou skriver her en suverænt medrivende fortælling om Danmarks grundlove gennem 800 år. Et rigt illustrerede pragtværk, der er rent guf for alle historisk interesserede, og brugbart til opgaver fra og med gymnasieniveau.

"Med lov skal land bygges" står der skrevet i bogens gengivelse af den ældste eksisterende udgave af "Codex Holmiensis (fra før 1276), kendt som "Jyske Lov", og samme ord er malet over indgangen til folketingssalen. Det fortæller Skou i sin bog, der kronologisk dækker 800 års historik om danske grundlove. Bogen fortæller om alt fra "Jyske lov" over "Håndfæstningernes tid" til "Kongeloven i 1665" frem til "Opgøret med enevælden" i 1848. Herefter får vi den første grundlov i 1849. Næste afsnit er om 1866-grundloven, der afløses af 1915-grundloven. Så kommer grundloven fra 1953, der er den nugældende grundlov. Bogen har desuden overskrifter som "Foghs skjulte grundlovsændring", "Europas kamp for en fælles forfatning" og "Red, hvad reddes kan - Lissabontraktaten". Der er litteratur- og illustrationsfortegnelse og personregister. Kaare R. Skou (f. 1947) har gennem 30 år dækket det politiske liv for Radioavisen og for TV2 fra Christiansborg.

Skou evner med den velskrevne tekst og de rige illustrationer at gøre tør grundlovshistorik både nærværende og interessant. Et værk af blivende værdi.

Om den danske grundlov fx også Grundloven af Jens Peter Christensen.


Jyllands-posten

d. 14. okt. 2016

af

af

Tage Clausen

d. 14. okt. 2016