Bøger / faglitteratur til børn / nordiske gudesagn

Lokes skam


Beskrivelse


Billedbog. På flyvetur i Frejas fugleham bliver Loke fanget af jætten Geirrød. For at slippe fri må han love, at han vil lokke Thor til Udgård - uden sine våben!

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2001

af

af

Susanne Thøfner

d. 4. okt. 2001

Her er forfatterens femte billedbog med fortællinger fra den nordiske mytologi. Denne gang er Loke på flyvetur i Frejas fugleham. Han bliver fanget af jætten Geirrød og for at redde sit skind må han love, at han vil lokke Thor til Udgård - uden våben! Det resulterer selvfølgelig i en både bloddryppende og dramatisk historie, der her er genfortalt i et mundret og dialogfyldt sprog. Illustratoren, der tidligere har illustreret Thors trofæ (01/16), forstår at udtrykke både humor, bevægelse og drama i sine akvareller, der ofte benytter sig af usædvanlige synsvinkler og perspektiver, der virkelig får jætterne til at svulme. Trods de blide, nordiske farver fremtræder akvarellerne stærke og levende, og de passer smukt til den drabelige fortælling. Det iøjnefaldende forsidebillede viser den væmmelige Geirrød, der står overfor Thor og Loke. En herlig bog til oplæsning fra ca. 6 år, men også velegnet til selvlæsning fra 9-10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2001

af

af

Karen Engelund (skole)

d. 4. okt. 2001

5 billedbøger med tema fra den nordiske mytologi er det foreløbig blevet til fra Niels Vagner Petersens hånd, og i denne såvel som i den foregående Thors trofæ (01) ses frugtbart samarbejde med Martin Frøsigs pensel. Denne gang er det historien om Loke, som låner Frejas fugleham og flyver til Udgård. Han indfanges af jætter og loves frihed mod at lokke Thor i en fælde. Efter en strabadserende rejse står Loke og Thor overfor jætten Geirrød. Med Thors snarrådighed og jættekvinden Grids hjælpemidler, et styrkebælte, en stok og en jernhandske, overvinder han Geirrød. Thor vender hjem til ære og Loke kun til skam og skideballe. Også denne genfortælling fra den nordiske mytologi skal nok fascinere læseren. Sproget er nutidigt, men bevarer samtidig det eventyragtige og mestrer antydningens kunst, hvor læserens fantasi bringes i spil. Tegningerne er akvarelagtige og trods dæmpede farver svulmende udtryksfulde. De udgør en stor del af historiens dramatik og føjer dermed sit til teksten. Bogen kan selvlæses af gode læsere fra 3. klasse, men er også særdeles anvendelig til højtlæsning fra 1. klasse. Bogen vil desuden være oplagt til emnearbejde om nordisk mytologi.


Kristeligt dagblad

d. 20. dec. 2001

af

af

Birgitte Larsen

d. 20. dec. 2001



Informationer og udgaver