Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Livet er en kamp, Ges!


Beskrivelse


Lige før sin 14-års fødselsdag i 1956 bliver Ges idømt stuearrest. I sin ensomhed overgiver han sig til tankerne og fantasien, som til sidst udvikler Ges på en helt ny måde.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen

d. 18. dec. 2018

I en pudsig selvhøjtidelig tone fortæller den 13-årige Ges om tre ugers stuearrest, som faderen tildeler ham, fordi han sammen med to kammerater har trukket 123 kålhoveder op af sin lærershave. Tiden er efteråret 1956. Dag for dag fortæller Ges om den kvalfulde indespærring, om dumdristige påfund, som udløser faderlig vrede, om en bog, han vil skrive om sig selv, sine drømme,fantasier og forelskelsen i pigen Lin. Stuearresten kulminerer i en provokatorisk flugt fra hjemmet og resulterer i en tilspidset situation mellem en vred søn og en uforstående fader. Menstuearresten er forbi, og en rar fjortenårs fødselsdag venter for Ges. Fortællingen er et fint portræt af en dreng på grænsen mellem barn og ung, i fuld gang med at finde sin identitet manifestereti magtkampen med faderen. Kompositionen er stram med præcise situationsbeskrivelser og gode dialoger fyldt med lune. Forfatteren kan foruden historiske børnebøger også skrive en god ungdomsbog, sombåde er original og letlæst fraca. 12 år. Lilian Brøggers flotte farveforside viser en situation fra bogen, hvor hovedpersonen Ges ser sin far svævende højt i luften som en ballon.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Leif Frandsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Den 14-årige Ges har fået stuearrest for at bygge en vejspærring af en lærers 123 kålhoveder. Mens stuearresten varer, fortæller G. i dagbogsform om sin daglige tilværelse afbrudt aferindringsbilleder og dramatiske fantasiforestillinger. Vi hører om kulsejlads på fjorden, forsøg på at studere den kvindelige anatomi, den forsigtige tilnærmelse mellem ham og pigen Lin. G.sreaktioner mod straffen og faderens manglende forståelse kulminerer, da han løber hjemmefra et døgns tid. - N.H., som kendes for fem historiske romaner og fagbøger om spec. U-lande, har med dennedejlige bog tegnet et troværdigt portræt af en dreng i den svære overgangstid, hvor frihedstrang veksler med behov for beskyttelse og tryghed. Hvor stærke drifter dukker op og afføder skynysgerrighed. Hvor omgivelsernes forståelse er utrolig vigtig. Bogen foregår i '56, men er mere almengyldig end tidstypisk. Der fortælles i korte sætninger, ofte staccatoagtigt. Det giver enindbydende opsætning, som parret med ensørgmunter sprogtone hurtigt bringer læseren i samklang med bogen. Bogen løser ingen problemer, men læsere fra 6. kl. vil finde bekræftelse på sig selv.Velegnet som klassesæt i dansk. Bør opleves af voksne, som omgås teenagere.


BUM

årg 5, nr 2 (1988)

af

af

Marianne Barlyng

årg 5, nr 2 (1988)


Aktuelt

d. 28. juli 1986

af

af

Steffen Larsen

d. 28. juli 1986


Land & folk

d. 14. okt. 1986

af

af

Anne Skjelborg

d. 14. okt. 1986


Politiken

d. 24. nov. 1986

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 24. nov. 1986


Folkeskolen

årg 104, nr 13 (1987)

af

af

Per Birkebæk

årg 104, nr 13 (1987)