Gå til indholdLiverpool Street


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

539 sider

Udgivet

2013

genre/form

romanOriginaludgave

2013


Beskrivelse


Franziska er kun 10 år, da hun sendes til London som jødisk flygtning fra Berlin. Her skal hun finde sig til rette med nyt sprog og en ny familie, som hun bliver meget glad for, hvilket giver hende dårlig samvittighed overfor moderen, der sendes i kz-lejr


Anmeldelser (2)


21. dec. 2012

Bogen er skrevet til unge, skønt Franziska først kun er 10 år, vil den også gøre indtryk på voksne, der her får et indblik i forholdene for jøder i Berlin op gennem 1930'erne og for tyske flygtninge i England under krigen. En bog på over 500 sider der ind imellem er særdeles barsk læsning og kræver sin læser. Oplagt som læsning i store klasser, evt. i uddrag i forbindelse med emnet.

Franziskas familie bor i Berlin, de er jøder men katolsk døbte. Jødeforfølgelsen rammer dem op gennem 1930'erne, gradvist mister de alt, job, skolegang osv. Franziska sendes bort med den sidste børnetransport, der kommer til England, hvor hun møder sin plejefamilie. Bogen giver et indblik i forholdene i London og beskriver den loyalitetskonflikt Franziska, nu Frances, havner i. Hun elsker sin nye familie og kommer længere væk fra den gamle. Det er ikke nogen happy end, da hun møder sin mor efter krigen. Forfatteren har vundet flere priser i Tyskland for sine historiske romaner for unge.

Fem drenge, 2009 af Mick Jackson, handler om engelske børn, der evakueres fra London, og hvad det gør ved dem. Mht. jøder i eksil i London beskriver Anna Funder det gribende i Den jeg er, 2012, dog helt anderledes politisk og for voksne. Tiden i Berlin og forældrenes historie bringer mindelser om Anne Franks dagbog, der senest er udkommet i 2006.

En gribende, men lovlig lang historie, der også kan forstås af unge uden stor historisk baggrundsviden. Er lidt lang med tanke på målgruppen.

Lektørudtalelse

Af

Jette Landberg

Politiken

Af

Steffen Larsen

d. 2. feb. 2013


Informationer og udgaver

Bog

2013