Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Litteratur og billedkunst - i et livsfilosofisk perspektiv


Beskrivelse


Om kunstværkets væsen og en tolkning af kunstværker med fokus på den fænomenologiske og den hermeneutiske tilgang som de i livsfilosofisk henseende mest givtige.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. maj 2009

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 20. maj 2009

Med sin indkredsning af kunstens og litteraturens væsen og med analyserne af forskellige værker henvender bogen sig til den kunst- og litteraturinteresserede. Analyserne vil da også kunne bruges ved opgaver i gymnasiet eller handelsskolerne.

Bogens første del består af redskaber til at indkredse værkets natur både for kunst og litteratur. Den udskiller de enkelte elementer, der karakteriserer værket, og gør rede for, hvordan netop de spiller ind for værkets evne til at formidle et billede af den ydre og den indre verden. Her finder vi bl.a. i kapitlet om det skønne og det sublime en kort analyse af, hvordan lyset spiller ind ved et værk af Vilhelm Hammershøi og ved Thøger Larsens digt "Solskin i en stue". I bogens anden del ligger hovedvægten på litteratur. Her er analyser og tolkninger af fire danske litterære værker og af Palle Nielsens grafiske værker, hvor Orfeus-figuren ses som et centralt tema. Ved to af de litterære analyser ligger en fænomenologisk tolkning, en påvisning af den ydre verdens virkning på personen, til grund. To andre analyser og billedanalysen har en hermeneutisk tilgang, en ikke-lineær tilgang hvor elementer senere i teksten peger tilbage på tidligere tildragelser og sætter dem i nyt perspektiv.

M.P. er kendt som filosofisk forfatter, men har tidligere skrevet om litterære emner. Han har via sin anderledes tilgang ofte et spændende og nyt syn at lægge til grund for sine analyser.

En lidt svær bog at komme ind i; men analyserne kan bruges bredt.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 1, nr. 1 (2013)

af

af

Pernille Schmidt Hansen

Årg. 1, nr. 1 (2013)


Filosofi

2013, nr. 2

af

af

Pernille Schmidt Hansen

2013, nr. 2