Bøger / faglitteratur

Litteratur mellem medier


Beskrivelse


Litteratur kan sige hvad som helst. Om alt muligt. Men vi læser ikke kun litteratur med en bog i hånden. I dag er bogstaverne vandret ud af de trykte bøger og over i andre medier. Det ændrer litteraturens muligheder og gør den bevidst om sig selv som mediebåret. Det stiller også krav til læserne, der skal finde vej mellem skærme, computerspil, lydbøger, apps, oplæsninger og musik. I Litteratur mellem medier tager 19 forskere det alvorligt, at litteratur placerer sig mellem medier – mellem skrift, lyd og billede. De bringer moderne medieerfaringer ind i analyser af aktuelle litterære fænomener og introducerer til nye interdisciplinære og mediesensitive metoder, vi kan bruge i vores egen læsning. Undervejs forholder forfatterne sig blandt andet til romaneksperimenter, filmadaptationer, amerikanske tv-serier, forfatterportrætter og interaktive fortællinger – fra Pynchon til Knausgård og fra Sailor’s Dream til Six Feet Under. Alt sammen med et nysgerrigt blik på, hvad litteratur og litterær erkendelse er, når litteraturen ikke længere kun findes på papir.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2018

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 25. apr. 2018

Litteratur er ikke kun lig med bogstaver i en bog. 19 forskere sætter her litteraturen ind i en nutidig kontekst, hvor både digitale muligheder, illustrationer og lyd er med til at skabe litteratur på nye måder. En velegnet lærebog til litteraturstuderende og til de læsere, der ønsker at blive klogere på litteraturens nye former.

I forordet står der: "Den flerhed af medier, der i dag omgiver litteraturen, lægger op til, at læsere udvikler analytiske færdigheder til at undersøge de nye medier og platforme, som litteraturen virker igennem." Gennem 16 kapitler, der alle behandler litteraturen ud fra hver sit perspektiv, tegnes der et alsidigt portræt af litteraturen i dag. Her sættes bl.a. spot på, hvad forfatterportrætter betyder for værket og analysen heraf. Der fortælles om lydbogens rolle og digtoplæsningens ditto for forståelsen af værket. Og der zoomes ind på den digitale litteratur, den litterære app og det litterære computerspil.

Kapitlerne falder i naturlig forlængelse af hinanden tematisk set, og kan derfor læses sammenhængende, om man vil, ligesom de også indimellem refererer til hinanden. Niveauet er fagligt set højt, men de almindeligt analyseinteresserede vil også kunne læse med.

Læsere af Aarhus Universitetsforlags Tænkepauseserie vil genkende et par af forskerne i denne bog, men Tænkepauserne er lettere tilgængelige. Med sin skarpe koncentration om litteraturens rolle mellem diverse medier er denne bog, så vidt vides, p.t. eneste af sin art.


Standart

Årg. 32 nr. 3 (2018)

af

af

Felix Kühn Paulsen

Årg. 32 nr. 3 (2018)