Bøger / skønlitteratur / roman

Limonov


Beskrivelse


Biografisk roman om russeren Eduard Limonovs meget sammensatte liv som kriminel, digter og politiker, herunder eksilet i New York, Paris-opholdet og deltagelsen som frivillig i Balkankrigen. Samtidig en beskrivelse af Sovjetunionens fald og det nye Ruslands problemer.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. mar. 2013

af

af

Kirsten Emdal

d. 19. mar. 2013

Bogen henvender sig til personer, som læser biografier/biografiske romaner, og som interesserer sig for Ruslands/Sovjetunionens nyere historie.

Den franske forfatter har modtaget flere store litterære priser. Dette er en romanbiografi omhandlende Eduard Limonov (f. 1943), som vokser op i Ukraine og senere flytter til Moska. Her lever han som småforbryder, skrædder og undergrundsdigter i sovjetiske dissidentkredse. I 1974 går han i eksil i New York, hvor han lever som hjemløs, som husholder for en millionær og som biseksuel dandy. Herefter går turen til Paris og som frivillig i Balkan-krigen, hvor han kæmper på serbisk side. Senere vender han tilbage til Rusland, hvor han stifter et nyt parti og havner i fængsel - anklaget for forsøg på statskup. Denne meget modsætningsfyldte person, skildres med fascination og afsky. Forfatteren bruger lidt utraditionelt sig selv som prisme i bogen. Man får samtidig en beskrivelse af sammenbruddet af det sovjetiske imperium, tiden med glasnost og frem til Putin.

Denne bog ligger meget godt i forlængelse af forfatterens seneste 2 oversatte romaner Modstanderen, 2001 og Andre liv end mit, 2011, hvor han på dokumentarisk vis skildrer virkelige personers liv.

Forfatteren har på bedste vis forsøgt at rekonstruere Eduard Limonovs liv. Der er ingen tvivl om, at bogen er velresearchet og skrevet af en russisk kyndig person. En velskrevet bog om en meget speciel person, som stadig spiller en rolle i det politiske liv i Rusland.


Berlingske tidende

d. 7. juli 2013

af

af

Niels Houkjær

d. 7. juli 2013


Standart

Årg. 27, nr. 3 (2013)

af

af

Ole Nyegaard

Årg. 27, nr. 3 (2013)