Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Lille Ulv får sit navn


Beskrivelse


Illustreret med sort/hvide tegninger. Med enkle ord fortælles om, hvordan indianerdrengen lille Ulv får sit navn. Velegnet til oplæsning.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. mar. 1998

af

af

Lotte Lykke Simonsen

d. 6. mar. 1998

En genudgivelse af den kendte og afholdte serie, som første gang udkom i danmark i 1981, om indianerdrengen Lille Ulv - denne gang i serien Høst prik bøger for de 9-12. Teksten er let redigeret og det gør den forholdsvis let at gå til. Det første bind i serien Lille Ulv får sit navn er den velkendte fortælling om indianerdrengen Lille Ulv, som under en snestorm findes af indianeren To Fjer. Ulvs mor er frosset ihjel, men inden hun døde havde hun hængt Lille Ulv, som var spæd, op i et træ i en skindpose, så ingen vilde dyr skulle tage ham. Nu bliver Lille Ulv optaget i To Fjers stamme. Fortællingen bygger på en gammel indianerlegende. Andet bind i serien Lille Ulv og blåfrakkerne handler om Lille Ulvs venskab med Ræveøre og deres forsøg på at nedlægge en modstander, uden at dræbe - det er det modigste man kan gøre! Historierne er fortalt så man kommer meget tæt på indianernes livsholdning og deres store respekt for naturen og dyrelivet. Illustrationerne er de velkendte kultegninger fra den første udgave - fængende og gribende tegninger i s/h, som er med til at formidle den stemning som bogen giver. Flotte omslag i doucede farver. Bøgerne egner sig både som oplæsning for børn fra 7 år og selv læsning fra 9-10 år. En serie fyldt med kulturhistorie, som børn vil nyde at tilegne sig viden fra...


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Johs. Herskind (skole)

d. 18. dec. 2018

Dette er en indianerbog. der delvis bygger på et indiansk sagn. Forfatteren viser her, som i sine andre indianerbøger (også faglitterære), et godt kendskab til indianernes livsførelse. LilleUlv, der er ved at blive voksen, får gennem sin "fars" fortælling at vide, hvordan han fik sit navn. På en af faderens lange vinterjagtture træffer han en stor, sort ulv, hvis spor fører ham til enindianerkvinde, der ligger død i sneen. Tæt ved har hun i et træ hængt sin nyfødte søn - Lille Ulv - indsvøbt i et ulveskind. Her finder jægeren ham, og efter mange genvordigheder lykkes det at fådrengen bragt hjem, hvor han optages i stammen. Det er en dejlig bog, der tydeligt viser, hvor nært indianerne var knyttet til naturen. Teksten er velskrevet og velegnet både som oplæsningsbog ogfrilæsningsbog fra 4. kl. På omtrent alle sider er der nogle smukke, handlingsmættede sort/hvide tegninger i en fed streg af Tord Nygren, der også er svensker. Forsiden, der viser Lille Ulv med denstore, sorte ulv ibaggrunden skal nok tiltrække sig opmærksomhed. For alle biblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Marie Ørsted Pedersen (børn)

d. 18. dec. 2018

En smabørnsbog om indianernes tilværelse på det tidspunkt, da bøflerne begyndte at forsvinde fra sletterne grundet de hvides skånselsløse nedskydning. Kernen i historien er indianeren To Fjersfortælling til fostersønnen Lille Ulv, om hvordan han under en snestorm på forunderlig vis, ledet af en stor hunulv, fandt Lille Ulv som spæd. Hans mor var frosset ihjel, men inden havde hun hængtsit spædbarn op i et træ godt emballeret i en skindpose. Denne fortælling bygger på en gammel indianerlegende, som bl.a. Buffola Child Lang Lance genfortæller i sin selvbiografi fra 1928. Bogen erskrevet i en form, så man kommer meget tæt på indianernes tænkemåde og livsholdning, og den giver et levende indtryk af indianernes levemåde, deres store respekt for naturen og dyrelivet samt deresforståelse af balancen i naturen. Det kune lyde svært, men det er lykkedes forfatteren at holde bogen i et letforståeligt enkelt sprog, så vi her omsider har fået en seriøs og realistiskindianerfortælling,velegnet til oplæsning fra 7 år og selvlæsning fra 10 år. Tord Nygrens sorte kultegninger rammer bogens stemninger fint og understøtter handlingen. Omslaget er i farver.


Fyens stiftstidende

d. 15. dec. 1981

af

af

Peter V. Eriksen

d. 15. dec. 1981