Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Lille Kong December


Beskrivelse


Bag reolen i kontormandens lejlighed bor en lille fingerhøj mand, Kong December den Anden. De to undrer sig sammen, fx. over at mennesker fødes små, mens man i Kong Decembers verden begynder som voksen og langsomt skrumper til børnestørrelse.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. nov. 1997

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 27. nov. 1997

Den lille bog i nydeligt diskret æstetisk udstyr udstråler en forunderlig varme og tyst humor på en mat mørk klangbund af melankoli. Samtidig er det en bog, der som fx Saint-Exuperys Den lille prins opruller eksistentielle filosofiske problemer i en eventyrlignende fortælling. Fortællleren er kontormand, og uden at det direkte siges, forstår man (som voksen ihvertfald), at han føler sig noget klemt af tilværelsen. Bag hans reol bor en fingerstor person, Kong December den Anden, der bliver en slags anker for ham i hans nødstedte situation. Gennem sine samtaler med den lille konge, der kommer fra et land, hvor man starter som fuldt funktionsdygtig voksen og derefter langsomt skrumper ind i barndommen for til sidst helt at forsvinde, får han vendt de faste forestillinger om stort og småt, drøm og virkelighed, det endelige og det evige. Bogen leverer ingen faste svar, men snarere en opøvelse i undren og mental bevægelighed a la Louis Jensen. De fine billeder koncentrerer sig om at skildre tekstens stemninger og gør det tyst og fortættet. Børns indgang til bogen vil nok blive skildringen af den lille konge, der især i teksten får charmerende liv, men ellers er dette i høj grad en bog for voksne, der kan læses højt for børn fra ca 6 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. nov. 1997

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 27. nov. 1997

Denne usædvanlige og anderledes højtlæsningsbog blander ikke blot fantasi, drøm og virkelighed, men stiller også ganske elegant spørgsmål ved, hvad der er hvad. Resultatet er forunderligt underholdende, både for den voksne oplæser og børnene i 2.-4.klasse. Det er en slags filosofisk eventyr om en temmelig gennemsnitlig kontormands møde med en lille tyk konge, som ikke er større end en pegefinger. I kong Decembers verden fødes man nemlig stor for så gradvist at blive mindre og mindre, indtil man forsvinder helt. I takt hermed glemmer man mere og mere, så man på et tidspunkt ikke behøver at arbejde mere, men kan bruge den tomme plads i hovedet til nye og spændende forestillinger. Og det er netop vor forestillingsverden, som den særdeles velfortalte historie gennemtrawler på kryds og tværs. De glimrende (desværre alt for få) illustrationer bygger fint på tekstens ofte overrumplende pointer. I en på én gang minutiøs hverdagsrealistisk og eventyrlig poetisk stil viser de små olieagtige miniaturer os kontrasten mellem den store verden og den lille, hverdagen og eventyret. Bogen, som er oversat fra tysk, giver et underfundigt og morsomt tankevækkende spejlbillede af det, vi til daglig kalder virkeligheden.


Politiken

d. 20. dec. 1997

af

d. 20. dec. 1997



Informationer og udgaver