Bøger / faglitteratur

Ledelsens genealogi : offentlig ledelse fra tabu til trend


Beskrivelse


Gennemgår den offentlige ledelses historie tilbage fra 1900-tallet med fokus på 4 perioder: kontrolfunktionens epoke over administrationens epoke til planlægningens og de fagproffessionelles periode og frem til nutidens krav om innovation i den offentlige sektor.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 2011

af

af

Jette Landberg

d. 25. jan. 2011

Især for nuværende og kommende offentlige ledere, der her får et godt overblik over lederskabets udvikling fra 1900 og frem til idag. Også for studerende på diverse offentlige lederuddannelser, fx masteruddannelsen, da bogen er på universitetsniveau.

Formålet er at afdække den offentlige sektors ledelseshistorie og vise, hvordan holdningen har forandret sig fuldstændigt gennem perioden. Forfatteren beskriver 4 perioder fra kontrolfunktionen, over administrationens epoke, hvor lederen mere var bestyrer end styrer, og planlægningen og de fagprofessionelles periode med bl.a. kollektiv ledelse til 90'ernes dokumentationssyge, til nutidens krav om innovation. New Public Management fra 90'erne er afløst af en langt mere nuanceret lederrolle og en forståelse for at offentlig ledelse adskiller sig fra privat. Den sidste del beskriver nutidens ledelse som en meget sammensat og selvmodsigende størrelse. Bogen er en redigeret ph.d.-afhandling fra 2003. Rennison er ledelsesforsker og foredragsholder, samt forfatter til bl.a. Kampen om integrationen, 2009, en bog om mangfoldighedsledelse.

Der findes ikke andet tilsvarende om offentlig ledelse med en historisk vinkel bragt helt op til nutiden. Det nærmeste er Det fortrængte offentlige lederskab : offentlig ledelse efter New Public Management, 2008, der er et vægtigt bud på, hvad der kommer efter NPM.

En fyldig og velfunderet gennemgang af offentlig ledelses historie tilbage til 1900 som grundlag for tanker om nutidig og fremtidig ledelse.