Bøger / faglitteratur

Ledelse af uddannelse : at lede det potentielle


Beskrivelse


Bogen indeholder otte forskellige artikler, der konkret og præcist beskriver nogle af de dilemmaer, uddannelsesledere oplever i relationen til forældre, elever, kollegaer og forvaltning. Vi spørger til, hvordan arkitektur og skolens fysiske rammer spiller ind i ledelseshverdagen; hvilke nye krav og muligheder, som reformer og fusioner skaber samt hvilke følelser og stemninger, der præger ledelsesrummet i moderne uddannelsesinstitutioner. Ledelse af uddannelse henvender sig til ledere og medarbejdere i uddannelsesinstitutioner, samt til studerende og forskere på feltet. De fleste af kapitlerne henter deres empiri i folkeskolen, men vi håber og tror, at analyserne er lige så relevante for professionshøjskoler, produktionsskoler, friskoler, gymnasier eller andre af landets mange typer af uddannelsesinstitutioner. Bogens forfattere er forskere fra Copenhagen Business School, Det Nationale Center for Arbejdsmiljø, Professionshøjskolen, UCC og Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet. Med henblik på at skrive bogens kapitler har vi igennem godt et år mødtes og diskuteret, hvilke ledelsesformer nutidens og fremtidens uddannelsesinstitutioner kalder på.
Forfatternes ekspertise ligger i vidt forskellige forskningstraditioner, og et af bogens formål har været at bringe disse fagligheder sammen for at kunne belyse uddannelsesledelse som det tværfaglige fænomen det er. Nogle kapitler er skrevet med udgangspunkt i politologi og forvaltningsforskning og med blik for de større udviklingstendenser i den danske offentlige sektor. Andre er skrevet med afsæt i en socialpsykologisk tradition med interesse for relationer og de sociale forhandlinger, som udspiller sig i møder mellem mennesker. Og lidt på tværs og ind imellem vil læseren finde en organisationsteoretisk tilgang med blik for beslutninger, strategi og ledelse. Vi håber, at vi med den mangfoldighed af teoretiske og metodiske tilgange, som de forskellige fagligheder bidrager med, kan komme dagens ledere af uddannelsesinstitutioner i møde dér, hvor de er – midt i skønne og mindre skønne sammensmeltninger af politiske, strategiske, pædagogiske, psykologiske og arbejdsmiljømæssige problemstillinger og udfordringer.
Vi deler alle en interesse i den udvikling, som uddannelsesfeltet har gennemgået i de senere år og som har skabt særlige udfordringer for ledere. Gennem en årrække har menuen stået på evalueringskultur, større skriftlighed, kvalitetsrapporter m.v. Professionalisering af ledelse har handlet om evnen til at lægge strategi, organisere og dokumentere. Men de seneste år er der opstået nye idealer for ledelse og læring. Ord som innovation, flow og anerkendelse dukker op samtidig med at ”traditionel” undervisning i stigende grad italesættes som forældet. Uddannelsesfeltet befinder sig i dag i en situation, hvor den fremtid, som de skal ruste sig selv, medarbejderne, de studerende og samarbejdspartnerne til, bliver stadig vanskeligere at forudsige og beskrive. Fordringen til uddannelsesinstitutioner er dermed, at de gearer deres praksis, organisering og tænkning til hele tiden at kunne forandre sig – ikke i én bestemt retning, men snarere til mere forandring.
Og her dukker potentialitetsledelse op som en særlig ledelsespraksis, der i stigende grad bliver afgørende for uddannelsesinstitutioner. Potentialitetsledelse handler om at skabe og lede på fremtidige, endnu ukendte muligheder i organisationen, dens medarbejdere og samarbejdspartnere. Det drejer sig om at lede på det, man endnu ikke ved, hvordan vil blive til. Og gøre det på en sådan måde, at ledelsens genstand holdes så tilpas åben, at der ikke gives afkald på fremtidige alternativer I bogen søger vi at fange nogle af disse nye tendenser og idealer ved helt konkret at beskrive og diskutere, hvordan tendenserne sætter sig spor i hverdagens relationer og møder. Bogen viser de muligheder, der åbnes, og sætter ord på de nye ledelsesdilemmaer, som potentialitetsledelse skaber for uddannelsesinstitutioner.

Anmeldelser (2)


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 48, nr. 3 (2011)

af

af

Jette Lentz

Årg. 48, nr. 3 (2011)