Bøger / skønlitteratur / dramatik

Lang nats rejse mod dag : en drømmerevy


Beskrivelse


Skuespil om en mand der nærmer sig vanvid mens han venter på besked om han er blevet udnævnt til professor. En samfundskritisk satire over jagten på anerkendelse.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. apr. 2009

af

af

Anne-Mette Lerche

d. 15. apr. 2009

Samfundskritisk stykke, der kan bruges af små teatergrupper, pga. den lille rollebesætning. Stykket har næsten form som en monolog, og kan derfor også bruges som en sådan, eller som analysetekst i gymnasiets dansktimer.

Handlingen er bygget op om en mand, der er ved at blive rablende vanvittig. Han går og venter på at blive udnævnt til professor i dramaturgi, og i lange feberagtige enetaler glider manden gennem virkelighed og drøm, indtil han får opringningen, der bekræfter, at han er blevet udnævnt. Hovedpersonens forløb, og afsluttende forløsning, henviser således til titlen. Dramaet indledes med en yderst detaljeret beskrivelse af anbefalinger til kostumer, lys, lyd og scenografi. Stykket har desværre den ulempe, at forfatteren typografisk ikke skelner mellem kommentarer til de medvirkende og selve dialogen, det gør teksten lidt rodet at læse. Ernst Bruun Olsen har en lang karriere bag sig som skuespiller, teaterinstruktør og nævneværdigt dramatiker. Hans mest kendte stykke er nok gennembruddet, Teenagerlove fra 1962.

Forfatterens sociale engagement og samfundskritikken ses tydeligt i stykket her. Disse temaer går sammen med elementer fra det historiske Danmark igen fra flere af hans tidligere stykker.

Et stilsikkert og aktuelt drama om jagten på anerkendelse, skrevet af et vigtigt navn inden for dansk dramatik. Stykket kan nok bedst formidles i mellemstore og store bibliotekssamlinger.