Bøger / faglitteratur

Kroppens idé


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Kroppens idé rækker fra kunstens æstetik til sportens og gymnastikkens æstetik. Antologien giver en række bud på, hvordan kroppens formsprog kan blive til meddelende bevægelser i gymnastik og dans, gøgl og cirkus, fortællingens formsprog, kønnets æstetik samt subkulturens og kampens æstetik.

Indhold

  • Ide med kroppen : dansk gymnastik - mellem præstation og narration / Olav Ballisager

  • Hvad siger bevægelsen / Olav Ballisager

  • Kunstens og idrættens æstetik / Søren Damkjær

  • Krop og udtryk i det nye cirkus / Lotte Hansen

  • At lytte med øjnene : ytringer i scenedansen / Karen Vedel

  • Idé med gøglet / P.C. Asmussen

  • Subkulturens æstetik : krop, betydning og iscenesættelse i breakdance / Anders Merrild

  • Narration, identitet og krop : kropslighed som narrationens forløser / Cathrine Illeborg Gad

  • Kampens æstetik : agonal kampadfærd hos amerikanske prærieindianere 1800-1850 / Cathrine Illeborg Gad ; af John Loy, Graham Hesketh og Garry Chick

  • Seksualitet og mandeæstetik / Hans Bonde


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2003

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 7. nov. 2003

Denne artikelsamling sætter fokus på kroppens bevægelser, og hvordan disse bevægelser kan blive til meddelende bevægelser. I Danmark har det i høj grad været gymnastikken, der har været med til at tegne kroppens bevægelser, men i dag er der kommet mange nye former til, hvor subkulturer som breakdance, hip-hop, battles, en symbolsk dansekamp og det ny cirkus er med til at danne nye meddelelsesformer. Bogen består af en række forskellige bidrag om historiske og nutidige bevægelsesformer med den samme synsvinkel : hvordan kan kroppen blive til en idé, og hvordan kan idéen blive til krop? Forfatterne til artiklerne spænder vidt, fra universitetsfolk til praktikere, hvor kroppens meddelende bevægelser er i centrum. Der er blandt andet artikler om kunstens og idrættens æstetik, om de nye cirkusforestillinger, om ballet, gøgl, om kampadfærd hos amerikanske prærieindianere i 1800-1850 og om seksualitet og mandeæstetik med Niels Bukh som eksempel. Jeg synes ikke, det er nogen let tilgængelig antologi, nogle af artiklerne er skrevet i et sprog som kræver et vist kendskab til filosofi med videre, så jeg tror bogen mest har bud til universitetsverdenen og andre højere uddannelser inden for idræt.


Folkeskolen

Årg. 121, nr. 15 (2004)

af

af

Britta Vestergaard

Årg. 121, nr. 15 (2004)