Gå til indhold



Kroniske smerter : kan man lære at leve med det?


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

152 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2011

Originaludgave

2011


Anmeldelser (6)


30. maj. 2001

En ny gennemskrevet udgave af Smerter, 1991, som var henvendt til kroniske smertepatienter. Det samme er den nye bog, men målgruppen er udvidet til også at omfatte professionelle behandlere, idet de teoretiske afsnit er uddybet og visse behandlingsmetoder beskrevet mere indgående. Som følge af udviklingen indenfor området med bl.a. fokus på "de nye sygdomme" er der sket en del de sidste 10 år. Hvilket også har sat sig spor på bogmarkedet med f.eks. Svig og smerte, 2000, som er skrevet af en pensioneret sygeplejerske udfra egen smerteerfaring med sygeplejerskens professionelle tilgang. Nærværende bogs forfatter er også ekspert, da han er sundhedspsykolog på et tværfagligt smertecenter og har mange års erfaring som smertebehandler og -underviser. Han har skrevet en bredt anlagt og velstruktureret bog rig på gedigen information om medicinsk, alternativ og psykologisk behandling, anden lægelig smertebehandling, fysioterapi og afspænding. Som sagt nogle teoretiske afsnit om smerte som fænomen samt et vigtigt afsnit om selvhjælp. Et appendiks med øvelser, hvor man bl.a. opfordres til at tegne sin smerte. Bogen er illustreret med sådanne tegninger. Litteratur- og adresseliste samt register. Om man kan leve et godt liv med smerter? Ja.

Lektørudtalelse

Af

Ellen Lind Jensen

21. sep. 2011

Det er en håndbog til mennesker med smerter. Behandlere og pårørende kan også læse med.

Forfatteren er psykolog og sundhedspsykologisk specialist. Ca. 20% af den danske befolkning har kroniske smerter. For mange er det et stort handicap, som ikke altid anerkendes som en sygdom. Bogen er først og fremmest en oversigt over forskellige typer af kroniske smerter og lægelige behandlingstilbud. Det er også en beskrivelse af de mange andre behandlingsformer, som kan dæmpe symptomerne, såsom afspænding, visualisering, kosttilskud og coping-strategier m.m. Til sidst i bogen er et kapitel om, hvad man selv kan gøre mod smerterne. Det handler om at se på egen adfærd og vaner, og finde ud af hvilke rutiner, der virker lindrende eller fremmende mod smerterne, men det vigtigste er at indstille sig på ændringerne og acceptere graden af livskvalitet. Der er tegninger i bogen, tegnet af kroniske smertepatienter.

2. udgave er fra 2001. 3. udgave er gennemrevideret og med nye videnskabelige forklaringer på kroniske smerter. Fagudtryk er moderniseret og afsnit strammet op. Der er nye afsnit om bestemte patientgrupper og nye former for psykoterapi. Litteraturliste og links er opdateret. En anden bog er Slip smerterne : ACT mod kroniske smerter, 2010. Der er andre titler om emnet.

Bogen er udmærket læsning. Alligevel sidder jeg med følelsen af, at hvis det er en opslagsbog, så kunne den gå meget mere i dybden. Sprogligt fornemmer jeg, at bogen har 10 år på bagen.

Lektørudtalelse

Af

Mette Fersum

Sygeplejersken

Af

Jette Skiveren

Årg. 101, nr. 44 (2001)

Fysioterapeuten

Af

Morten Høgh

Årg. 93, nr. 17 (2011)

Ugeskrift for læger

Af

Anders Schou Olesen

Årg. 174, nr. 7 (2012)

Tandlægebladet

Af

Ib Sewerin

Årg. 105, nr. 13 (2001)


Informationer og udgaver

Ebog

2013

Bog

2011

Bog

2001

Lydbog (net)

2004

Lydbog (bånd)

2001