Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Krigens børn : otte sandfærdige beretninger fra nazitiden


Beskrivelse


Otte beretninger om, hvordan børn - jøder og sigøjnere - blev udsat for nazismens vold og forfølgelse. Bl.a. en beretning om Anne Franks liv. Beretningerne omfatter børn fra forskellige europæiske lande og miljøer, og er ledsaget af historiske faktaoplysninger og datidens fotos.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juli 2000

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 25. juli 2000

Børns vilkår under 2. verdenskrig er et emne, der vedvarende interesserer både forfattere og læsere. Derfor er Krigens børn endnu en bog, og heldigvis endnu en god bog til stakken, hvor man af faglitterære titler især bør fremhæve Teenager i Hitlers dødslejr af Benny Grünfeld og af skønlitterære, de to udkomne i Anders Johansens sjælsrystende trilogi om "Raklos rejse". Krigens børn er otte beretninger om børneskæbner under nazisterne: om en jødisk pige, der kommer til England via Kindertransporte, en anden jødisk pige, der flygter til Schweiz, om en pige, der lever skjult i et kloster, en polsk dreng, der adopteres af en tysk familie, om en dreng, der overlever Warszawa-ghettoen, om zigøjnere i Auschwitz, om et par børn, der overlever massakren i Lidice og endelig et afsnit om Anne Frank. Alle børnene (undtagen Anne Frank) overlever, og bogen følger op på deres skæbne til i dag. Et indledende afsnit giver baggrundsviden og trækker tråde til senere konflikter. På forsiden billede af 6 af de 8 børn, og i bogen i øvrigt glimrende sort/hvide fotos, der supplerer teksten. Bagest i bogen register. Det dramatiske stof er sobert nedtonet og skildres i en berettende, nøgternt refererende tone. Smerten anes dog overalt. Bogen føjer sig naturligt til skolebibliotekets række af bøger, der fortæller om et emne med stærk fascinationskraft. Fra ca. 6. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juli 2000

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 25. juli 2000

Med sine 8 fortællinger giver forfatteren eksempler på, hvilken tragisk skæbne mange børn fik i nazitiden. Flere af historierne bygger på forfatterens interviews med de overlevende. De mange sort-hvide, hovedsageligt samtidige fotos, understreger det autentiske præg, og dertil kommer de mange kort. Bogen kan læses fra ca. 12 år og opefter. En fyldig indledning giver en del historiske baggrundsoplysninger, og de enkelte kapitler suppleres med historiske forklaringer med en del overlapninger, sådan at historierne kan læses hver for sig. Ved at vælge børn fra flere forskellige lande og miljøer har forfatteren fået mange aspekter med. Han fortæller bl.a. om et tysk, jødisk barn der kommer med en børnetransport til England, et fransk, jødisk barn der flygter til Schweiz, et jødisk barn fra Alsace der redder livet skjult i et kloster, et polsk barn der bliver kidnappet til germanisering, en jødisk dreng der overlever Warszawas ghetto, og bogen slutter med Anne Franks skæbne. Det enkelte barn træder måske ikke så tydeligt frem, med Anne Frank som klar undtagelse, men man er ikke i tvivl om forfatterens engagement, og historierne om de forskellige barneskæbner er både rystende og oplysende læsning.


Jyllands-posten

d. 4. sep. 2000

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 4. sep. 2000


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 48 (2000)

af

af

Steen Brastrup

Årg. 117, nr. 48 (2000)


Weekendavisen

d. 18. aug. 2000

af

af

Klaus Wivel

d. 18. aug. 2000



Informationer og udgaver