Gå til indholdKrig uden fronter : USA i Vietnam


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

480 sider: ill.

Udgivet

2009

Originaludgave

2009


Beskrivelse


En fortælling om en amerikansk hær, der ikke var forberedt på den fjende, de mødte i Vietnam. Gennem førstehåndsberetninger berettes om skødesløs grusomhed, menneskelig tragedie og et reglement for krigsførelse, som ingen respekterede


Anmeldelser (2)


3. jun. 2009

For videregående historisk interesserede.

Bogen er opdelt i 3 dele. En redegørelse for krigen, selvforståelsen og beslutningstagere blandt politikere og fra øverst til nederst i den amerikanske hær. 2. del beskriver ofte kvalmende detaljeret ud fra øjenvidneberetninger forbrydelserne mod uskyldige bønder med ramme i de nordlige provinser (May Lai massakren) og operationerne i Mekong deltaet 1967-1969. 3. del analyserer de juridiske undersøgelser, følgerne for de ansvarlige og de etisk/politiske langtidsvirkninger i USA. Begivenhederne er grundigt dokumenterede med henvisninger og kilder i fx juridiske undersøgelser, ligesom Greiner inddrager de menneskelige mekanismer, der bl.a. skabte foragten for "gooks" (skævøjerne) og hærens fatale succeskriterie "Body count", hvor skelnen mellem bevæbnede fjender og civile reelt var underordnet. En lidt svag redegørelse for krigens baggrund og forløb kræver forhåndsviden, mens stedvis maskinel bearbejdelse fx "tabte hun sit barn" (aborterede) "havde behov for mad" (var sultne), usikkerhed i militære termer og danismer som bagholdsskytter ikke pynter.

Vietnamkrigen : nederlag og sejr giver alment overblik, mens Afgørende slag efter 1945 redegør for de militære og politiske begivenheder netop 1968-71.

En rystende veldokumenteret bog, der opsummerer og analyserer kendte og ukendte forbrydelser i Vietnam-krigens blodige hverdag, hvor amerikanske tropper i afmagt overfor den usynlige fjende ofte opgav at skelne mellem soldater og civile.

Lektørudtalelse

Af

Kresten Søe Christensen

Weekendavisen

Af

Louise Windfeld-Høeberg

d. 26. jun. 2009


Informationer og udgaver

Ebog

2022

Bog

2009