Bøger / faglitteratur

Kongeåen - told- og statsgrænse 1864-1920


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Bogen giver et enestående indblik i livet omkring den ganske grænse i perioden 1864 til 1920.Det synlige bevis på Sønderjyllands adskillelse fra Danmark var først de hvidmalede grænsepæle , som senere blev erstattet af grænsepæle af sten. Uanset træ eller sten, så markerede de 1864-grænsen langs Kongeåen. De var nummereret fra nr. 1 ved Vester Vedsted til nr. 128 på den tyske side i Hejlsminde. Selvom stenene ikke synede af meget, betød de for sønderjyderne forskellen mellem at bo i Danmark og at leve under tysk overherredømme. Hvert punkt på grænsen har sine egne historier, anekdoter og tragedier. I bogen KONGEÅEN – told- og statsgrænse 1864-1920 tager Aage Emil Hansen læseren med på en rejse langs den gamle grænse. Han gør stop ved hver eneste grænseovergang, hvor han fortæller grænseovergangens historier og deler ud af de lokale anekdoter. Det er en enestående gennemgang af grænseområdet, og bogen giver et unikt indblik i livet omkring grænsen fra 1864 til 1920. Bogen er tidligere udgivet på forfatterens eget forlag, men blev genudgivet i en lettere revideret udgave i samarbejde med Genforenings- og Grænsemuseet i Christiansfeld den 14. marts 2014. Datoen for udgivelsen var ikke tilfældig; på den dag er det nemlig 150 år siden, at toldposterne på den tyske side af grænsen blev oprettet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. apr. 2014

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 30. apr. 2014

Til videregående historisk og lokalhistorisk interesserede primært i Kongeåens lokalområder.

En genudgivelse med et fint indblik i livet og begivenheder langs Kongeåen, der dannede ny grænse efter nederlaget i 1864. Bogen er efter en historisk indledning i praksis en rejse fra Vadehavet langs den gamle grænse med stop ved hver eneste grænseovergang fra toldsted til toldsted. Illustrationerne er samtidige fotos af bygninger og personer suppleret med stedernes egne anekdoter, mennesker og tragedier. Fx om Gjelsbro hvor toldernes heste mhp. besparelse på foderet til de berednes harme blev udskiftet med små islændere, og en sergent frem for denne påtvungne ydmygelse i stedet greb til cyklen på sine inspektionsture. Alt i alt momenter der på en gang både gør bogen til et samtids- og lokalhistorisk dokument og et udmærket tidsbillede på periodens gøren og laden ved Kongeå grænsen fra 1864 til genforeningen 1920. En del gennemgående oplysninger placeret stykvis under lokaliteterne kunne dog mhp. overblikket med fordel have været placeret i generelle afsnit forrest i bogen.

En let revideret udgave af samme titel fra 2001, som bortset fra et ekstra forord i praksis er identisk med denne. Emnet ses ikke tilsvarende dækket i bogform.

En udmærket velillustreret genudgivelse af en historisk nichebog om toldstederne langs den gamle Kongeå grænse 1864-1920, som formidler både lokalhistorie, episoder og folkeliv omkring alle lokaliteter i sin vandring fra toldsted til toldsted fra vest til øst.


Zise

Årg. 25, nr. 2 (2002)

af

af

C. A. Nielsen

Årg. 25, nr. 2 (2002)


Sønderjysk månedsskrift

2002, nr. 1/2

af

af

kf

2002, nr. 1/2


Våbenhistorisk tidsskrift

Bd. 35, nr. 3 (2002)

af

af

Henrik Vensild

Bd. 35, nr. 3 (2002)