Bøger / faglitteratur

Køn i børnehøjde


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Fra kønssocialisering til meningsskabende diskurser (En dag i dagsinstitutionen kommer ikke ordnet til os ; Ligestilling og ligeværd - begreber der forpligter! : daginstitutionens samfundsmandat ; Hvor får vi det fra? ; Teoretiske tilgange - fra rolle til diskursiv praksis ; Fra kønssocialisering til meningsskabelse ; Begreberne omsorg, leg og læring ; Fra biologisk til social krop ; Fra to forskellige planeter? ; Hvordan læres sociale praksisser? : analytiske redskaber) ; Underliggende antagelser og vedtagne sandheder (Følelser og modsætninger - at skabe overskuelighed i komplekse praksisser ; Betydninger som altid allerede er der ; Hvad kan, og hvad skal, kønnes? ; Hvad med pædagogerne? ; Hvad med forældrene? ; Barnets perspektiv) ; Metoder til refleksion og forandring (At komme i gang ; Konfronterende historier ; Mikroprojekter - at skabe mening i ligestilling på individniveau ; Supervision i leg med fokus på ligeværdige relationer og postitioner ; Det vi tager for givet - og mere af det samme)


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 2011

af

af

Mads Overmark

d. 14. mar. 2011

Bogen henvender sig til de pædagoger, lærere og ledere, der arbejder med børn i børnehavealderen eller indskolingen. Bogen kan også anvendes af studerende og deres undervisere på seminarierne.

I Norge er det et lovkrav at institutionerne arbejder med ligestilling. Derfor er der givet midler til forskning indenfor dette felt og til denne bog. For at give alle børn lige muligheder, er det vigtigt, de voksne ikke ubevidst videregiver forældet og stereotyp kønsbetinget adfærd. Så der skal arbejdes bevist med pædagogernes værdier og deres forventninger til børn og deres køn. Bogen arbejder både med at skabe definitioner og beskrive praksis. Der gives forslag til, hvordan institutionen kan undersøge, beskrive og vurdere egen praksis og ændre den, hvis der er behov herfor. Den kommer også ind på forældresamarbejde. Selvom norske forhold er baggrunden, kan bogen sagtens bruges i dansk sammenhæng. Som der skrives i indledningen, har bogen potentiale til at forstyrre vores egen praksis.

Sammen med Piger, drenge og pædagoger er der givet et godt udgangspunkt for at tage institutionen og de ansattes praksis op til vurdering.

Hvis ligestilling er på dagsordenen i institutionen, bør denne bog inddrages i arbejdet.