Bøger / faglitteratur

København - Kværndrup tur/retur : liv og litteratur på rejse mellem by og land


Beskrivelse


Sven-Aage Jørgensen (f. 1929) belyser værdikonflikten mellem by og land, der prægede Danmark i det 19. og 20. århundrede. Dette gøres dels via fortællinger om forfatterens to onkler og dels ved at perspektivere modsætningerne ved at læse litterære værker af Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Pontoppidan, Jeremias Gotthelf, Johannes V. Jensen, Jacob Knudsen og Martin A. Hansen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. dec. 2016

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 13. dec. 2016

En barndom i både den socialdemokratiske bykultur og blandt venstrebønder - det er forfatterens udgangspunkt i en personlig og vedkommende læsning af forfattere fra 1800- og 1900-tallet. For studerende, fagfolk, studiekredse og kulturcaféer inden for litteratur og historie.

Sven-Aage Jørgensen (f. 1929) fortæller om sin barndom, hvor de stærkeste værdipolitiske strømninger repræsenteres af gårdejeren onkel Rasmus og fagforeningsmanden onkel Hermann - med indspark af en indremissionsk morfar og en konservativ kostskole. Som voksen diskuterer han dette kulturbrud med onkel Hermann, bl.a. i samtaler om centrale forfattere som Bjørnson, Pontoppidan, Gotthelf, Grundtvig, Jakob Knudsen, Johs. V. Jensen og Martin A. Hansen. Sven-Aage Jørgensen er fhv. universitetsprofessor i tysk med et faglitterært forfatterskab især inden for litteratur.

Sven-Aage Jørgensen er således vokset op i et næsten kakofonisk krydsfelt af de ismer, som har dannet vores kultur. Hans bog er både en personlig erindring og en idé-, identitets- og litteraturhistorie; det gør den levende og vedkommende. Han skriver et smukt, komplekst dansk og forudsætter en del viden om litteratur og historie (Et stykke over nutidens gym.niveau, men med en gammel realeksamen kan man godt være med).

Pia Fris Laneths Lillys Danmarkshistorie er bredere, men krydser på samme måde 1800-1900-tallets personlige historie med samfunds- og idéhistorie.