Bøger / faglitteratur til børn / håndbøger

Knob håndbogen


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 26. jan. 2009

Håndbog med mange knob, bredt anvendelig til alle, der har brug for at slå et knob. Oplagt til sejlsportsfolket, fritidsfolk og ikke mindst spejdere.

2. udg., oversat fra engelsk, 1. udg. i 2003 på et andet forlag. Sidetallet det samme, men nu på et forlag ejet af KFUM og FDF. Men at 2 spejderforbund udgiver en 2.udg. borger da for den praktiske anvendelighed. Og netop den positive praktiske anvendelighed, de mange fotos og trin-for-trin instruktioner, er det første som falder mig i øjnene. Jeg indrømmer gerne, desværre, ikke at være nogen praktisk gris eller endsige ørn. Men selv jeg kunne faktisk godt få mod på at slå et brugbart knob eller 10 efter bogens tilgængelige pædagogiske anvisninger. En introduktion fortæller, at 90 % af registrerede knob er hittet på af sømænd, mens resten stammer fra håndværk og fritidsliv. Bogen beskriver materialetyper og tovværksbehandling. Herefter følger de forskellige knobtyper, bl.a. stopperknob, sammenføjningsknob og sammensurringsknob. For de viderekomne er der også fletninger og besnøringer som fx "otteslået firkantet platning". Den er flot at se på, og håndbogen påstår den er nemmere at slå end det lige ser ud til. Og så kan man jo stå der med sin sølle kællingeknude.

Der er mange andre bøger om knob, men denne virker også i 2. udg. meget praktisk anvendelig.

En praktisk håndbog, der både kan stå alene på hylden og supplere.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. juli 2003

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 9. juli 2003

En indbydende og bestemt også brugbar men ikke helt fejlfri bog om et emne, der i forvejen er pænt dækket ind med bl.a. Pawson: Knob og knuder 98/48 og Politikens bog om knob, stik og knuder 02/23. Bogen indledes med en omtale af tovværkstyper, natur- og syntetiske reb, indbyrdes styrkeforhold, opbevaring og egenskaber. Herefter gennemgås over 100 knob, splejsninger, øjer, besnøringer m.m. i grupper med hver en lille indledning samt instruktive fotografiske illustrationer trin for trin. De generelle afsnit omk. tovværk og introduktionen til emnet er dækkende, men står dog lidt svagere end i de to ovennævnte titler, som også udmærker sig ved at være mere systematiske mht. knobenes anvendelse og medtage afsnit om værktøj i forbindelse med arbejde med tovværk. En svaghed i bogen er også, at enkelte knob ikke er gengivet helt korrekt fx tømmerstik m. mulestik samt rundtørn og to halvstik. Dertil kommer, at det ofte kan være svært at skelne strukturen i andre pga. udviskede farver i rebene. Men alt i alt dog også pga. af instruktiviteten i illustrationerne en anvendelig bog til supplement i et emne, som faktisk låner en del mere ud end mange umiddelbart fornemmer.