Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Karl Kluges dobbelte skattejagt


Beskrivelse


Vennerne Georg og Karl finder et gammelt skattekort i kode, forelsker sig i den samme pige og forfølges af en spøgelsesagtig mand, hvis ansigt bliver mere og mere synligt, efterhånden som drengene nærmer sig skatten.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Det er med en vis spænding og forventning, man åbner en ny bog af Louis Jensen efter Krystalmanden og de tre følgende bd. - Man bliver ikke skuffet! Historien tager sin begyndelse i en tid ogpå et sted, hvor så mange gode børnebøger har deres udspring: Lillebyen ved fjorden før fjernsynet. Med sin eminente sprogbehandling gør forfatteren disse kulisser levende og duftende, maler demmed poesiens pensel i døgnets og årets farver, bygger småhuse og baggårde og bøndergårde og befolker dem - og sætter to halvvoksne drenge på scenen og en pige imellem dem, samt en anden pigebeskedent i baggrunden. Og så svinger han sin tryllepen! Det er så dansk, det er så dejligt. Men gennem denne danske idyl, der gennem fortælleren: den ene af drengene, har barndomserindringenstone, går der snart et kuldegys. - Skattejagten, der starter som en spændende leg på baggrund af et stykke papir i en gammel kiste, udvikler sig dramatisk, da manden i den sorte frakke og med dethalve ansigt dukker op. Forhver opgave, drengene løser, intensiveres kampen mellem dem og den onde mand. - Parallelt hermed spiller forelskelse og jalousi sin egen historie med de fire store børn- en historie, som skattejagten egentlig er et sindbillede på. Det er meget fornemt. Måske ikke umiddelbart let og logisk, men let og spændende og inciterende nok til at fange læsere fra 5. kl. ogop. Foruden frilæsning egnet til samtale og nærlæsning i 6.-8. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Bodenhoff

d. 18. dec. 2018

Denne surrealistiske/fantastiske/realistiske historie er lige så dobbeltbundet som titlen antyder. Karl Kluge arver fra sin bedstefar 'Forvandlingens bog', hvori han og fortælleren, jeg'et,starter deres farefulde jagt på at løse gåderne om bedstefaderens skjulte skat. Sideløbende bliver det til en indbyrdes kamp om at eje en anden skjult skat: Kærligheden, pigen Lisbeth, som de beggestræber efter. Da de løser den første gåde i deres jagt på skatten, møder de 'manden uden ansigt'. Han er ondskaben der for hver gang de løser en ny gåde i deres begærlighed efter at ejeskatten/kærligheden får føjet en ny del til sit ansigt. Sluttelig indser fortælleren, at kampen om skatten altid vil fortsætte, og at man evigt må bekæmpe ondskaben, hadet, misundelsen for at denbliver god... Denne store mundfuld serveres i en djærv historie fyldt med spøjse eksistenser og begivenheder, langsomt arbejdende sig op til et klimaks af ydre spænding. Langsomt betyder, at jegsynes historien passagevis køreri tomgang og dermed virker lang. Det skal ikke skjule den skat, at det er en nydelse at læse sit modersmål, når denne forfatter står bag. Det er morsomt, fomyende,billedskabende, dejligt dansk. Foran hvert kapitel en lille indrammet tuschtegning der nogle gange med meget udtryk, andre gange mere intetsigende gengiver handlingen. Dramatisk, lidt kaotiskvirkende omslag. For børn mellem 10 og 13 år og gode oplæsere for de samme.


Børn & bøger

Årg. 44, nr. 3 (1991)

af

af

Bent Andersen

Årg. 44, nr. 3 (1991)


Berlingske tidende

d. 18. dec. 1990

af

af

ml

d. 18. dec. 1990


Politiken

d. 1. dec. 1990

af

af

Søren Vinterberg

d. 1. dec. 1990


Det fri aktuelt

d. 16. okt. 1990

af

af

Steffen Larsen

d. 16. okt. 1990


Jyllands-posten

d. 17. okt. 1990

af

af

Uffe Christensen

d. 17. okt. 1990


BUM

Årg. 8, nr. 9 (1990)

af

af

Steffen Mossin

Årg. 8, nr. 9 (1990)