Bøger / skønlitteratur / roman

Kaptajn Nemos bibliotek


Beskrivelse


Tragedien om to forbyttede børn i en lille missionsk bygd i det nordlige Sverige - og om konsekvenserne af at handle nøjeregnende retfærdigt.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Morten Bagger

d. 18. dec. 2018

Forbyttede børn optræder i ældre litteratur som en nem nødløsning. Men i denne moderne roman er det blodig alvor og meget kompliceret. To drenge i en lille og meget missionsk norrlandsk bygdforbyttes ved fødslen i 1934, og først da de er 6 år bliver de byttet om igen. Det medfører kun sorg og ulykke. Den ene af dem er bogens fortæller, og han beretter sin tragiske historie på en såbagvendt måde, at de første mange sider i bogen er meget dunkle og mystificerende. Efterhånden finder man ud af, at hans biologiske mor blev sindssyg og måtte tøjres som en hest, mens hans andenmor ikke mere vil vide af ham, men anskaffer en ældre plejedatter som storesøster til sin ægte søn Johannes. Begge drenge bliver betaget af denne pige, og et af fortællerens voldsomme smertepunkterer, da han som hendes fortrolige hjælper hende med at skjule, at hun føder et dødt barn i et iskoldt udhus. Pigen dør også, og siden Johannes, så efterhånden finder man ud af, at fortælleren erblevet sindssyg af sinebrutale barndomsoplevelser. Jesus svigter altid, hvorimod kaptajn Nemo er velgøreren i hans fantasier. Det hele er fortalt i et sirligt, gammelklogt sprog med forbehold,gentagelser, forvanskninger og 'signaler' . En sindslidendes fortælleform med en egen bagvendt logik. En svær og smertefuld bog med mange lag.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2009

af

af

Michael Olsen

d. 10. mar. 2009

Kaptajn Nemos bibliotek henvender sig mest til voksne lånere. Bogen er lidt svær at komme ind i fra begyndelsen, men giver man den tid, er det svært at lægge den fra sig igen, før den er læst.

Historien foregår primært i 1930'erne og -40'erne i en lille svensk landsby. To nyfødte drenge bliver på fødegangen forbyttet, og da man opdager fejlen seks år senere, bliver det besluttet, at drengene skal byttes tilbage, altså overdrages til deres rigtige forældre. Dette påvirker selvfølgelig drengene, der, i hvert fald for hovedpersonernes vedkommende, har svært ved at tilpasse sig den nye tilværelse. Bogen udkom første gang i 1991 og er et af de store værker i Per Olov Enquists forfatterskab. Historien er godt fortalt og formidabelt skrevet, men også lidt kringlet, hvilket dog absolut ikke er et minus.

Rigtig mange biblioteker har i forvejen købt Kaptajn Nemos bibliotek og derfor er denne 3. udgave, som er en paperbackudgave, næppe et nødvendigt indkøb. Men skal man supplere, for eksempel til en læsekreds, er udgaven her en billig måde at gøre det på.

Kaptajn Nemos bibliotek er godt skrevet og en spændende historie, men har biblioteket allerede indkøbt bogen, er der ingen grund til at anskaffe denne paperbackudgave.


litteratursiden.dk

d. 5. okt. 2009

af

af

Per Ginsborg

d. 5. okt. 2009

Besættende roman fra Nordsverige om to drenge der bliver forbyttet på fødegangen. Når det er en usædvanlig læseoplevelse at læse Enquists roman om de to forbyttede drenge i Norrland, skyldes det først...


Berlingske tidende

d. 20. okt. 1991

af

af

Jens Kistrup

d. 20. okt. 1991


Weekendavisen

d. 25. okt. 1991

af

af

Marie-Louise Paludan

d. 25. okt. 1991


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 6, nr. 1 (1992)

af

af

Poul Bager

Årg. 6, nr. 1 (1992)


Det fri aktuelt

d. 21. okt. 1991

af

af

Poul Behrendt

d. 21. okt. 1991


Kristeligt dagblad

d. 24. okt. 1991

af

af

Lars Arndal

d. 24. okt. 1991


Information

d. 22. okt. 1991

af

af

Torben Brostrøm

d. 22. okt. 1991


Politiken

d. 20. okt. 1991

af

af

John Chr. Jørgensen

d. 20. okt. 1991


Jyllands-posten

d. 21. okt. 1991

af

af

Bent Irve

d. 21. okt. 1991